U Opatiji počela Regionalna konferencija o nestalima

Stotinjak predstavnika vladinih ureda i udruga, koje tragaju za nestalim osobama s područja Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore, te predstavnika međunarodnih organizacija okupilo se danas na 2. međunarodnoj regionalnoj konferenciji o nestalim osobama u Opatiji. L

Konferenciju pod nazivom "Možemo i moramo do istine", koju je organizirao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, otvorila je pokroviteljica skupa potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Po procjenama, na području tih zemalja smatra se nestalima još 30.000 osoba. Predstavnici udruga i vladinih ureda iz Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore govorit će o svojim iskustvima i teškoćama u traganju za nestalima, u ekshumacijama, identifikaciji i ulozi međunarodnih institucija u tome. Utvrdit će se zajednički elementi u svim regijama i sastaviti zaključci koji će biti dostavljeni predsjednicima vlada i međunarodnim institucijama.

Jadranka Kosor je rekla, otvarajući skup, da je u Hrvatskoj nakon oslobođenja do tada okupiranih područja pronađeno 140 masovnih grobnica i još oko tisuću pojedinačnih mjesta pokopa ubijenih u kojima je ukupno pronađeno 3497 žrtava.

Najviše takvih grobnica pronađeno je u hrvatskom Podunavlju, gdje se traga za još 619 osoba. Ukupno se u Hrvatskoj traga za još 1184 osobe, među kojima je i 13 djece. Dvadeset posto nestalih u trenutku nestanka bilo je ranjeno, a više od 50 posto su civili, rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navela je primjer tzv. hrvatskog modela traganja za nestalima, pri kojem se primjenjuju najnovija znanstvena rješenja u evidenciji nestalih i identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka. Taj je model prepoznat već u Europi i svijetu i počinje se primjenjivati i u drugim područjima, kazala je.

Uskoro će, dodala je, biti potpisan ugovor s Međunarodnim odborom Crvenog križa za osnivanje jedinstvenog registra nestalih osoba te pokrenut zajednički projekt s Međunarodnim povjerenstvom za nestale osobe (ICMP).

Kosor je pozvala sve koji nešto znaju o nestalim osobama i mjestima njihova pokopa da to dojave mjerodavnim institucijama ili udrugama, rekavši da se s protokom vremena smanjuje mogućnost pronalaska i identifikacije nestalih.

Skup završava u nedjelju.

(Hina) xdsil yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara