U općem kaosu, Arafatovo tijelo pokopano u Mukati

U općem kaosu, Arafatovo tijelo pokopano u Mukati
POSMRTNI ostaci predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata (75) spušteni su u petak poslijepodne, u općem kaosu, u grob u njegovu sjedištu Mukati u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Palestinci su objavili da će Arafat počivati u Mukati, "u betonskom sarkofagu, na zemlji koja je dovezena iz Jeruzalema", te isticali da je Ramallah samo privremno posljednje počivalište palestinskog predsjednika, koji bi - jednoga dana - trebao biti prebačen u istočni Jeruzalem. Arafat je želio biti pokopan u Jeruzalemu, ali to su Izraelci odlučno odbili.

Helikopter s tijelom Jasera Arafata sletio je u petak poslijepodne u Arafatovo sjedište Mukatu u Ramallahu gdje se okupilo nekoliko desetaka tisuća Palestinaca, a u nekadašnjem Arafatovom sjedištu vladao je pravi kaos.

Nakon slijetanja helikoptera jordanske vojske s Arafatovim tijelom u Mukati je zavladao kaos, a pripadnici palestinskih službi sigurnosti pucali su u zrak i pritom ranili najmanje tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lijes s Arafatovim tijelom nošen je kroz horde Palestinaca, a pripadnici palestinskih službi sigurnosti teško su obavljali svoj zadatak.

Pripadnici palestinske službe sigurnosti, nakon što su jedva uspjeli lijes izvući iz helikoptera, popeli su se na lijes i čvrsto ga držali te se tako polako micali kroz masu ožalošćenih Palestinaca. Mukatom su odjekivali pucnjevi iz vatrenog oružja, a čuli su se i sirene vozila hitne pomoći. Zasad nije poznato ima li ozlijeđenih.

Iz Mukate se televizijskim kamerama u svijet odašilju slike skupina uzbuđenih Palestinaca viče "Jaser, Jaser" i "Alah Akbar (Bog je velik)".

Prethodno se drvena konstrukcija srušila u Mukati, a pod njom su ostala tijela ozlijeđenih Palestinaca.

Arafat je u četvrtak rano ujutro nakon višednevne agonije preminuo u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza, a u petak ujutro u Kairu je održana službena ceremonija ispraćaja na kojoj su bili nazočni visoki dužnosnici iz čitavog svijeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara