u osijeku obilježen dan vjerskih sloboda

U Osijeku je večeras održana tribina u povodu Dana vjerskih sloboda pod nazivom "Vjerska sloboda u multikonfesionalnom društvu" na kojoj su sudjelovali predstavnici kršćanskih crkava, osječke Židovske općine, te udruga za promicanje vjerskih i građanskih sloboda. L

Pastor osječke Kršćanske adventističke crkve Damir Šuper rekao je da su sloboda i tolerancija oblik života, te kako smo obvezni da se jedni prema drugima "ponašamo tolerantno jer smo upućeni jedni na druge". Naglasio kako je "svojevrsna hrabrost u današnje vrijeme ratova i sukoba govoriti o slobodi", no da je to i nužnost i poslanje.

Podsjetio je da se u Hrvatskoj danas u 200 crkava i vjerskih zajednica obilježava Dan vjerskih sloboda.

Predsjednik osječke Židovske općine Darko Ficher rekao je da "vjerskih i građanskih sloboda nije nikada previše", posebice u multietničkoj sredini kao što je grad Osijek.

Podupro je tribinu, održanu u sklopu obilježavanja Dana vjerskih sloboda, ističući kako je uvijek dobro razmijeniti mišljenje, te kako je "važno da ona sažive u svakodnevnom životu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Katolički teolog mr. Dražen Kušen podsjetio je na dugu osječku tradiciju njegovanja ekumenskog dijaloga, koji se kroz molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u tom gradu održavaju od godine 1927.

"Upravo kroz ovakva druženja otkrivamo koliko smo zapravo slični, a da nas razlike, koje i postoje, samo oplemenjuju", istaknuo je mr. Kušen.

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić rekao je da je Osijek otvoren grad za sve vjerske zajednice i ljude.

Tribinu "Vjerska sloboda u multikonfesionalnom društvu" organizirali su Kršćanska adventistička crkva u Hrvatskoj i Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj.

(Hina) vs sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara