U Osijeku od 5. do 7. studenoga simpozij o kapucinima

U OSIJEKU će se od 5. do 7. studenoga, održati međunarodni simpozij "Tri stoljeća kapucina u Osijeku" i "Općina Gornji grad do ujedinjenja 1702. 1786.", izvijestio je danas fra Ante Kukavica, gvardijan osječkog kapucinskog samostana.

Simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Hrvatska kapucinska provincija, osječki kapucinski samostan i Generalna kurija kapucinskog reda u Rimu.

Kapucini osječkog samostana, koji je 1703. godine uspostavljen kao misijska postaja, prema rimskom dokumentu iz 1725. godine djeluju na svom misijskom području u Slavoniji od Iloka do Gradiške. U tom misionarskom djelovanju od 1703. do 1816. godine, među višenacionalnim stanovništvom djelovalo je više kršćanskih zajednica, kapucini su djelovali ekumenski te su uspjeli od njemačkih i drugih doseljenika raznih vjera stvoriti katoličku jezgru novog Osijeka, rekao je fra Kukavica.

Od 1927. godine u osječkoj kapucinskoj crkvi održava se svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Od 1968. godine na zadnji dan osmine organizira se ekumenski molitveni susret s predstavnicima pravoslavne, evangeličke, kalvinističke i drugih kršćanskih zajednica.

Fra Kukavica je istaknuo vrijednost osječke kapucinske knjižnice, koja, među ostalim, ima 26 djela iz 16. stoljeća, te fond od 139 rijetkih knjiga tiskanih do 1850. godine. Knjižnica ima ukupno oko 10.000 svezaka, no, kako je istaknuo fra Ante Kukavica, za sada kapucinski samostana nema odgovarajući prostor za čuvanje tako vrijednih izdanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara