U Osijeku započeli 15. Krležini dani

IZLOŽBOM "30 godina Teatra u gostima" te premijernom predstavom drame "Naranča u oblacima" hrvatske spisateljice Ivane Sajko, u izvedbi osječkoga HNK, u Osijeku su večeras počeli 15. Krležini dani.

Pokrovitelji te znanstveno-teatrološke priredbe, koja će trajati do 10. prosinca, su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i grad Osijek.

Izložba "30 godina Teatra u gostima" govori o radu te putujuće kazališne skupine, koja je u proteklih 30 godina izvela 4213 predstava u 340 mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, a predsjednik Odbora Krležinih dana Branko Hećimović nazvao ju je "iznimnom pojavom u hrvatskoj kazališnoj povijesti".

Predstavu "Naranča u oblacima" režirala je Franka Perković, kojoj je to prva suradnja s osječkom nacionalnom kazališnom kućom, a nastupili su među ostalima Sandra Tankosić, Ivan Glowatzky, Nela Kočiš i Milenko Ognjenović. Dramaturginja je Marijana Fumić, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Mirjana Zagorec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstveni dio Krležinih dana počinje sutra na osječkome Filozofskom fakultetu skupom "Zavičajno i europsko u hrvatskoj drami i kazalištu", na kojem će, među ostalima, izlagati Nedjeljko Fabrio, Branko Hećimović, Ante Stamać, Petar Selem, Branimir Donat i Georgij Paro.

Osim zbornika s prošlogodišnjih Krležinih dana, predstavit će se i bibliografija članaka i rasprava "Kazalište u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1824.-1945."

U kazališnom dijelu priredbe, osim opere "Nikola Šubić Zrinski" u izvedbi osječkoga HNK, kazališna skupina "Kufer" izvest će predstavu "U noći" Ksavera Šandora Gjalskog, a zagrebačko Gradsko kazalište "Komedija" predstavu "Motel mrak" Dore Delbianco.

Supokrovitelji priredbe su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i osječko Sveučilište "Josipa Jurja Strossmayera".

Utemeljitelj Krležinih dana je osječko Hrvatsko narodno kazalište, a suutemeljitelji osječki Filozofski fakultet i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara