U Otoku obilježena obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka, kod Vinkovaca, obilježena je danas 13. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak "CUB", oborila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Hrvatski su zrakoplovci letjeli na 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu "Antonov", a posljednji borbeni zadatak, koji su obavili, bio je u noći kada su i poginuli, a to je rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić, te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijence podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položila su i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Vukovarsko-srijemske županije, općine Otok, te članovi obitelji i prijatelji.

U otočkoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica.

(Hina) xdraž ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara