U Pantani nastavljeno hvatanje ptica radi prikupljanja uzoraka

U ORNITOLOŠKOM rezervatu Pantan kod Trogira nastavljeno je danas hvatanje labudova i ostalih divljih ptica za prikupljanje uzoraka radi analize prisutnosti virusa H5, nakon što je kod dvaju labudova s toga područja potvrđen smrtonosni podtip virusa N1.

Predsjednik županijskog Stožera za praćenje i suzbijanje ptičje gripe Ivica Kovačević rekao je kako u Stožeru smatraju da "nema realne opasnosti, jer prema dosadašnjim informacijama, niti jedna ulovljena ptica nije pokazivala znakove sumnjiva ponašanje, odnosno nema simptome ptičje gripe, pa se očekuje da su sve zdrave".

"Nema razloga za paniku, ali ima potrebe za pojačanim oprezom", naglasio je.

Ptice se, kako bi se poštivao njihov dnevni ritam odmora, smiju hvatati samo u razdobljima od 5 do 11 sati i od 15 sati do mraka.

Jučer, prvoga dana uzimanja uzoraka, uhvaćeno je 12 manjih ptica, a danas je, većim mrežama, uhvaćeno i nekoliko većih.

Ornitolozi i veterinari, bude li za to potrebe, hvatanje ptica nastavit će i sutra kako bi se prikupili uzorci krvi i tkiva te brisevi grla kod najmanje 60-ak primjeraka, rekao je Kovačević.

Prikupljeni uzorci poslat će se na analizu u Centar za peradarstvo u Zagrebu.

Nakon uzimanja uzoraka s pernate divljači ornitolozi i veterinari nastavit će s dosadašnjim stalnim nadzorom Pantana.

Pristup rezervatu, prema odluci Stožera za praćenje i suzbijanje ptičje gripe, i dalje priječe stalne policijske ophodnje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara