U PARIZU POČELA TREĆA PO REDU BIJELA NOĆ

Gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe otvorio je u subotu navečer u gradskoj vijećnici treću po redu Bijelu noć, izrazivši zadovoljstvo što je ovaj u potpunosti besplatan događaj "postao narodna i umjetnička manifestacija na visokoj razini".

"Bijela noć svake godine donosi nešto novo", kazao je pariški gradonačelnik za agenciju AFP, istaknuvši ovogodišnje sudjelovanje invalidnih osoba u umjetničkom stvaranju i njihov olakšan pristup raznim mjestima.

U znak solidarnosti s francuskim novinarima otetim u Iraku i s njihovim sirijskim vozačem, Parižanima je predloženo da na svojim prozorima zapale svijeću.

U ovogodišnjoj, trećoj po redu Bijeloj noći, nude se svakovrsni događaji: filozofske rasprave, koncerti na vodi, svjetske filmske premijere..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je na 125 mjesta u gradu, među kojima su Les Halles, Notre-Dame, Madeleine i Opera Garnier, predviđen 241 umjetnički projekt. Svečanost nadzire oko 2.300 žandara i policajaca.

Među zanimljivostima je svakako iluzija u Opservatoriju (XIV. okrug), gdje će posjetitelj moći vidjeti sebe kako se, poput Spidermana, penje i spušta po zidu vile.

U Rimu je isti događaj prošlog mjeseca privukao dva milijuna ljudi, dok Montreal čeka sredinu zime da 26. veljače organizira svoju Bijelu noć.

(Hina) xvrad ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara