U Parizu skupljanje novca za Libanon

LIBANONSKI premijer Fouad Siniora trenutno je u posjetu Francuskoj, gdje je pod okriljem francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca počela donatorska konferencija na kojoj se traži međunarodna financijska pomoć za izgradnju Libanona i oporavljanje njegovog posrnulog gospodarstva.

Nedugo prije konferencije američka državna tajnica obećala je Libanonu 770 milijuna dolara pomoći, Francuska je obećala 648 milijuna dolara tzv. "mekih" zajmova (zajmova s izrazito povoljnom ratom kredita), a EU je obećala "u lonac" dodati još 518 milijuna dolara. Saudijska Arabija dodat će još 1,1 milijardu dolara, Svjetska banka također, a Europska investicijska banka 1,25 milijardi.

Sve zajedno, radi se o iznosu od 7,6 milijardi dolara koje su Libanonu neophodne u vrijeme kad je gospodarstvo, koje je ionako već dobrano natučeno sukobom s Izraelom prošlog ljeta, potpuno blokirano Hezbollahovim protestima koji su usmjereni rušenju vlade.

"Znamo da je financijska stabilnost ključna za političku stabilnost Libanona i da je kontroliranje duga koji je prešao 180% državnog bogatstva prva i najvažnija stvar koju se mora riješiti.", rekao je Chirac.

"Ovakva solidarnost omogućit će Libanonu da povrati svoju ulogu graditelja mostova, umjesto da bude ratno polje, da umjesto mjesta sukoba bude mjesto susreta", zahvalio se Siniora.

Osim troškova koje je zemlji nanio rat s Izraelom, Libanon se još nije pravo financijski oporavio od građanskog rata koji je tamo bjesnio u 70-im i 80-im, a ti troškovi su zajedno stvorili nacionalni dug od oko 40 milijardi dolara.

Nacionalni dug jedna je od stvari za koje Hezbollah optužuje Siniorinu vladu (kao da Hezbollah sam nije najviše kriv za taj dug), tako da se libanonski premijer sad mora iskazati kao donositelj novca, inače će izgubiti dosta popularnosti kod kuće. A, u situaciji u kojoj Hezbollah traži njegovu glavu, popularnost mu je izrazito važna.

Naravno, zapadni političari ne želi vidjeti pad libanonske vlade i kažu da im je jak Libanon u interesu, tako da se može očekivati da će ovaj novac brzo stići u zemlju koja je na rubu novog građanskog rata.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara