U PARKU PRIRODE LONJSKO POLJE 33.982 PRIMJERKA PTICA

Pod vodstvom međunarodne agencije za istraživanje ptica vlažnih staništa, na području Parka prirode Lonjsko polje završeno je ovogodišnje šesto po redu prebrojavanje ptica močvarica u kojem su, uz stručnjake Parka prirode, sudjelovali članovi hrvatskog Društva za zaštitu ptica i prirode te studenti i profesori Prirodoslovnomatematičkog fakulteta u Zagrebu.

U Parku prirode Lonjsko polje i ove su godine sustavno pregledani svi vodotoci, poplavljena i nepoplavljena polja, retencije, a dodatno i ribnjaci te akumulacije u blizini Parka.

Rezultati opsežne akcije, koja je trajala tijekom cijeloga prvoga mjeseca, zbrojeni su ovih dana te pokazuju da u parku obitavaju 33.982 primjerka ptica, odnosno 27 vrsta ptica, rekao je voditelj akcije u Parku prirode biolog mr. Darko Kovačić.

Vrlo je važno to što je registrirano čak 39 primjeraka orlova štekavca, te 394 primjerka maloga gnjurca, što ukazuje na izuzetnu važnost Lonjskoga polja za zimovanje tih vrsta.

Tijekom prebrojavanja zabilježeno je i 76 primjeraka najugroženije europske patke njorke. To pokazuje, ističu u Parku, da, osim ribnjaka Crna mlaka, glavnog zimovališta tih pataka koje dolaze iz srednje Europe, i u Lonjskom polju raste broj gnjezdećih i zimujućih pataka njorki.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je još šest primjeraka žutokljunih te 394 crvenokljuna labuda.

Svi prikupljeni podatci poslani su u međunarodnu agenciju za istraživanje ptica močvarica gdje će biti obrađeni zajedno s podatcima iz drugih ptičjih staništa diljem Europe.

Nakon obrade tih podataka dobit će se uvid u to u kakvom se stanju nalazi populacija ptica močvarica u pojedinim europskim djelovima te što za njihovo očuvanje treba poduzeti.

(Hina) xzsev ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara