U pet dana Papina pohoda bilo 1000 medicinskih intervencija

ZDRAVSTVENU skrb za gotovo pola milijuna hodočasnika i sudionika slavlja tijekom petodnevnog Papina boravka u Hrvatskoj provelo je 1500 medicinskih djelatnika, a ukupno je izvršeno 1006 medicinskih intervencija, izvijestio je danas na konferenciji za novinare ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Zdravstvena i sanitarna služba u sve četiri županije svoj je posao dobro odradila, ocijenio je Vlahušić, napominjući da se na primjeru Papina boravka pokazalo kako se odličnom organizacijom može u tako kratkom vremenu uspješno pružiti skrb za pola milijuna ljudi.

Najviše medicinskih intervencija, 523, izvršeno je u Osijeku i Đakovu, gdje je bilo i najviše okupljenih vjernika, a najmanje je posla medicinska ekipa imala u Zadru, gdje je intervenirala u 87 slučajeva. U Osječko-baranjskoj županiji troje je ljudi smrtno stradalo.

Na povratku s euharistijskog slavlja, koje je predvodio Sveti Otac u osječkoj zračnoj luci, u prometnoj je nesreći poginuo svećenik Z.B. (1968.) iz Varaždina. Tijekom samoga misnog slavlja, koje se održavalo pri temperaturi višoj od 38 Celzijevih stupnjeva, od infarkta je umro S.B (43) iz Mirkovaca, a na putu do liturgijskog prostora umrla je Osječanka R.Š. (57).

"U sva tri slučaja medicinska ekipa pokušala je reanimaciju, ali bez pozitivnog ishoda", kazao je Vlahušić izrazivši sućut obiteljima preminulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Medicinsko osoblje uglavnom je pružalo pomoć kod raznih vrsta slabosti uzrokovanih poremećajem tlaka, šećera, disanja i slično. Takvih je intervencija bilo 963, lakše je ozlijeđeno 37 osoba, a tri teže.

Uz 600 zdravstvenih djelatnika, 500 volontera Crvenog križa, 400 djelatnika preventivno-medicinske zaštite i ekipa Hrvatske vojske, koji su svi dežurali na mjestima okupljanja vjernika, svih je pet dana bilo osigurano i 50 zdravstvenih djelatnika za eventualnu skrb za Svetog Ocu i njegovu pratnju.

"Uz Papinu osobnu zdravstvenu pratnju, mi smo dodatno organizirali svoje osoblje, ali nije bilo nikakve potrebe za intervencijom, kako za Papu tako ni za nekoga iz njegove pratnje", istaknuo je Vlahušić.

Pomoćnik ministra Ivo Afrić napomenuo je kako je za pripremu Papina dolaska i njegov boravak u Hrvatskoj obavljeno 2580 sanitarnih pregleda, prekontrolirani su brojni uzorci hrane i pića kako tih dana ne bi bilo oboljenja zbog konzumacije neispravnih namirnica ili vode.

Novac za sanitarnu i zdravstvenu skrb osiguran je dijelom iz sredstava za pripreme Papina dolaska, a dijelom iz proračuna ministarstva, kazao je Afrić.

Na konferenciji je istaknuto kako svaka županija i grad ima zadatak napraviti opsežno izvješće o pripremama i provedbi mjera za vrijeme Papina posjeta, ne radi kontrole, već da bi se na osnovu odlično obavljena posla napravile smjernice za buduće akcije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara