U petak se prekida štrajk liječnika?

U petak se prekida štrajk liječnika?

U SKLADU s današnjom Vladinom odlukom o uvođenju radne obveze, liječnici u bolnicama od petka bi trebali opet normalno raditi.

Na temelju današnje Vladine odluke ministar zdravstva Andro Vlahušić donio je provedbeni akt po kojemu su ravnatelji zdravstvenih ustanova dužni poduzeti mjere kako bi se od sutra građanima osigurala redovita, sveobuhvatna i kontinuirana zdravstvena zaštita.

To zapravo znači da je Vladinom odlukom prekinut 30-dnevni štrajk liječnika koji je započeo 15. siječnja.

Tijekom štrajka u bolnice su primani samo hitni slučajevi, dok je otkazivan tzv. hladni pogon, odnosno sve operacije i dijagnostički postupci koji nisu hitni.

Nakon što štrajk završi ostaje otvorenim pitanje hoće li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) smanjiti bolnicama njihove mjesečne proračune zbog smanjenog opsega rada tijekom štrajka. O tome će Upravno vijeće HZZO-a odlučiti 19. veljače.

Naime, iako je Vlada odlučila da neće platiti vrijeme provedeno u štrajku, liječnicima se ovih dana isplaćuju pune plaće, jer su se u anketama bolničkih uprava uglavnom izjašnjavali da su normalno radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da HZZO zdravstvenim ustanovama plaća samo obavljene usluge, bolničke uprave mogle bi se uskoro naći pred dvojbom - potrošiti sav novac samo na plaće ili naknadno smanjivati plaće za vrijeme provedeno u štrajku.

U svakom slučaju, smanjeni bolnički proračuni idućih bi mjeseci mogli ponovno pogoršati kvalitetu usluga, što će na svojim leđima najviše osjetiti pacijenti.

Reakcija HLS-a

"Hrvatski liječnički sindikat i svi liječnici poštovat će kao legalisti odluku Vlade o uvođenju radne obveze, ali će ustrajati na svojim zahtjevima", kaže se u priopćenju HLS-a nakon Vladine odluke.

HLS će zadržati pravo na zaštitu dostojanstva liječničke struke, ustrajati na štrajkaškim zahtjevima te inzistirati na daljnjem nastavku pregovora do prihvatljivog kompromisnog rješenja, navodi Sindikat u priopćenju.

HLS ocjenjuje da je "prijeteća retorika" premijera Ivice Račana na sastanku u Vladi prošloga tjedna bila usmjerena na dobivanje vremena za nedemokratsko slamanje štrajka koji je bio najavljen, pripremljen i proveden u skladu sa zajamčenim ustavnim pravom i zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara