U petak u Rijadu sastanak zemalja susjednih Iraku

PREDSTAVNICI zemalja susjednih Iraku, zabrinuti zbog američke dominacije na Bliskom istoku, u petak će se sastati u Rijadu u nastojanju da osiguraju uspostavljanje nacionalne vlade u Bagdadu te ubrzanje odlaska američkih vojnika iz te zemlje.

Osim šefova diplomacije Saudijske Arabije, zemlje domaćina, Turske, Irana, Sirije, Jordana i Kuvajta, zemalja koje graniče s Irakom, na sastanak će doputovati i predstavnik Bahreina, aktualni predsjedavatelj Arapske lige te Egipta.

Najavivši u ponedjeljak "hitno" održavanje sastanka u Rijadu, šef saudijske diplomacije Saud Al-Faycal izjavio je kako će se on održati "s obzirom na razvoj situacije u Iraku po svršetku rata, čije posljedice osjeća irački narod, ali i zemlje u regiji".

"Ono što je susjedne zemlje potaknulo da sjednu za isti stol je njihova briga za stabilnost Iraka. Sve ih je pogodila situacija u toj zemlji kao i neizvjestan razvoj događaja u budućnosti", rekao je za France presse, glavni urednik saudijskog lista Al-Watan, Jamal Khashoggi. "Raspravljat će se o načinima koji bi omogućili upostavu zakona i reda u zemlji te o osnivanju nacionalne vlade u Bagdadu. Također će biti riječi o humanitarnoj pomoći stanovništvu zemlje", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara