U petak ujutro milijarde dolara izgubljene na svjetskim burzama

U petak ujutro milijarde dolara izgubljene na svjetskim burzama

SINOĆNJI pad vrijednosti dionica na njujorškoj burzi, gdje se indeks Dow Jones strmoglavio za gotovo 400 bodova, u petak ujutro se nastavio na azijskim, a nešto kasnije i na europskim burzama.

Burzovni indeks Nikkei na tokijskoj burzi je zabilježio pad od 2,4 %, dok je u Hong Kongu indeks Hang Seng pao za 2,88 %.

Centralne banke u Austaliji, Južnoj Koreji, Maleziji, Indoneziji i Filipinima su, slično kao Europska centralna banka (ECB) i Federalne rezerve SAD jučer, intervenirale kako bi poboljšale likvidnost u bankovnom sektoru i obranile vrijednost svojih valuta. Japanska centralna banka je, pak, svojim bankama posudila 8,5 milijardi dolara.

Negativni trendovi iz Azije su se odrazili na lonodnsku burzu, čiji je indeks FTSE pao 3,1 % u odnosu na jučer. Slično stoji pariški CAC 40, koji je pao za 3 %, i frankfurtski DAX, koji je pao za 1,6 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad vrijednosti dionica je izazvao gubitak milijardi dolara, što će se odraziti kako na tvrtke, tako i na pojedinačne investitore.

Kao razlog za kaos na burzama se navodi krah tržišta tzv. "subprime" hipoteka u SAD. "Subprime" hipoteke i krediti - izdani klijentima koji imaju lošu kreditnu povijest - se u posljednje vrijeme sve teže otplaćuju zbog povišenih kamatnih stopa. To sa sobom dovodi do pada cijena nekretnina, a zajedno s njima i pada potrošnje u SAD, što se održava na američku i svjetsku ekonomiju u cjelini. Mnogi analitičari vjeruju da bi kriza "subprime" hipoteka i kredita mogla biti uvod u globalnu recesiju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara