U Poljicama otkriven spomenik Mihanoviću

Kod kapelice Svetog Jure na Mosoru, u povijesnim Poljicima iznad Omiša svečano je poslijepodne otkriven brončani spomenik autoru stihova hrvatske himne "Lijepa naša domovino" Antunu pl. Mihanoviću, rad akademskog kipara iz Splita Kuzme Kovačića.

U nazočnosti mnogobrojnih mještana te predstavnika crkvenih i javnih ustanova, spomenik Mihanoviću otkrili su splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Zidić je tom prigodom posebice istaknuo da je podizanjem tog spomenika Mihanović vraćen kraju svojih predaka. Oni su, napustivši davno svoja Poljica, preko Drniša i Hrvatskoga zagorja stigli u Zagreb, gdje se Antun i rodio prije 208 godina, rekao je.

Stihovi "Horvatske domovine" objavljeni su godine 1836. u "Danici horvatskoj", i to na kajkavskome narječju. Na gospodarskoj izložbi u Zagrebu godine 1890. prvi je put predloženo da ta pjesma, koju je naknadno uglazbio Josip Runjanin, postane hrvatskom himnom.

Premda su je kao svoju himnu rabili i partizani i ustaše u Drugome svjetskom ratu, službeno je hrvatskom himnom proglašena tek ustavnim amandmanom u veljači 1972., kada su mnogi sudionici Hrvatskoga proljeća već bili pozatvarani, podsjetio je Zidić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stihovi Antuna Mihanovića niti su pretjerano vješti, niti uspješni, jer on ne spada u velike ilirske pjesnike, no Bog mu je dao da napiše jednu pjesmu veću od mnogih, koja puna dječje ljubavi blista i danas puna snage", zaključio je predsjednik Matice hrvatske.

Omišanin Daniel Marušić predložio je da se Mihanoviću na tome mjestu podigne spomenik, što su prihvatili i proveli Splitsko-dalmatinska županija i Matica hrvatska.

Bogati svečani program kod spomenika Antunu pl. Mihanoviću počeo je recitacijom stihova "Horvatske domovine", a završio nastupom Poljičkoga mješovitog zbora, koji ih je izveo uglazbljene u himnu "Lijepa naša". Zagrebački gudački kvartet praizveo je i skladbu Miroslava Miletića također pod naslovom "Lijepa naša".

U Počasnom odboru za podizanje spomenika pjesniku hrvatske himne bili su splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, predsjednik Odbora Igor Zidić, ministar kulture Božo Biškupić, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, te književnici Slavko Mihalić, Luko Paljetak i Nedjeljko Mihanović.

(Hina) xdstr yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara