U ponedjeljak 18. travnja počinje izbor pape

Prvo zasjedanje kardinala u Sikstinskoj kapeli s glasovanjem za 265. poglavara Crkve održat će se 18. travnja poslije podne, priopćeno je u srijedu u Vatikanu. L

Trojica članova povjerenstva prebrojit će glasove vjerojatnih 115 kardinala i utvrditi je li koje ime dobilo dvotrećinsku većinu. Od 117 kardinala s manje od 80 godina, dakle s pravom da biraju i budu izabrani, za sada su samo dvojica otkazala dolazak u Rim zbog bolesti.

U ponedjeljak 18. travnja oko 19 sati može se očekivati prvi dimni signal iz dimnjaka Sikstinske kapele. Ako dim bude crn, kardinali nisu izabrali papu. Ako pak bude bijel i ako odjeknu zvona s bazilike svetog Petra, to će biti znak da je Katolička crkva dobila novog poglavara.

Ne bude li nitko izabran u prvom glasovanju, sljedećih dana će se glasovati dva puta ujutro i dva puta poslije podne. Ako u jutarnjem glasovanju opet nitko ne bude izabran, onda će se crni dim pojaviti oko 12,30 sati, a poslije dva popodnevna glasovanja dim će se pojaviti oko 19 sati. No, ako primjerice u prvom jutarnjem glasovanju bude izabran novi papa, to će se odmah obznaniti, odnosno neće se čekati 12,30 sati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinali će minibusima odlaziti iz hotela Santa Marta u Vatikanu do Sikstinske kapele, što je oko jedan kilometar udaljenosti. Vozači minibusa kao i osoblje u dizalima morat će prisegnuti na apostolski ustav o obveznoj šutnji.(Hina) xstom ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara