U ponedjeljak, 28. lipnja počinju prijave za studij na visokim učilištima u Hrvatskoj

PRIJAVE za upis studenata u prvu godinu studija na visokim učilištima u Hrvatskoj u akademskoj godini 2004./2005. počet će u ponedjeljak, 28. lipnja i trajat će do 5. srpnja.

Po završetku ljetnog prijavnog roka bit će poznati i prvi podatci o tomu koliko će učenika, od njih ukupno 34.107 koji su u školskoj godini 2003./2004. upisali završni razred četverogodišnjih srednjih škola, nastaviti školovanje na nekome od 85 hrvatskih visokih učilišta.

Za sada je moguće dati samo okvirne podatke jer, kako ističe pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za srednje školstvo Martin Oršolić, još traju završni ispiti u srednjim školama pa nije poznat točan broj učenika koji su maturirali i tako stekli pravo da se prijave za upis na neko od hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

Naime, rekao je Oršolić, u Hrvatskoj se u završni razred srednjih četverogodišnjih škola u školskoj godini 2003./2004. upisalo 34.107 učenika od kojih u četvrti razred gimnazija 12.676 učenika, 20.512 učenika u četvrti razred strukovnih škola te 863 učenika u završni razred umjetničkih srednjih škola, dok je 56 učenika upisalo završni razred škola s posebnim programima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Učenici koji s uspjehom završe neku od četverogodišnjih srednjih škola moći će se tako prijaviti na neko od 85 javnih visokih učilišta u Hrvatskoj, među kojima je šest sveučilišta, šest veleučilišta te više visokih škola.

Na najvećem hrvatskom sveučilištu i u kontinuitetu nastave najstarijem - Sveučilištu u Zagrebu, za brucoše je u svim kategorijama studiranja slobodno 13.551 mjesto, među kojima je i 6985 slobodnih mjesta za redovite studente koji će studirati uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te 3953 mjesta za redovite studente koji će sami plaćati studij.

Razredbeni postupci i ispiti u prvome srpanjskom upisnom roku na hrvatskim će se visokim učilištima održati od 6. do 10 srpnja, prvi upisni rok bit će od 12. do 16. srpnja, a drugi upisni 20. srpnja.

(Hina) xip yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara