U ponedjeljak počinje bilateralna faza screeninga za poljoprivredu i ruralni razvitak

U ponedjeljak počinje bilateralna faza screeninga za poljoprivredu i ruralni razvitak

BILATERALNA faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvitak (Poglavlje 11) održat će se između 30. siječnja i 2. veljače 2006. godine u Bruxellesu, priopćilo je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s EU, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje, održane između 5. i 8. prosinca 2005. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Tijekom prvog dana bilateralnog screeninga hrvatski će stručnjaci predstaviti opće stanje u području poljoprivredne politike Republike Hrvatske (zakonodavstvo, nacionalne i regionalne institucije, državne potpore i financijski instrumenti, instrumenti kontrole, trgovinski mehanizmi i dr.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dan predviđen je za predstavljanje sektora mlijeka i mliječnih proizvoda, goveđeg, ovčjeg, kozjeg i svinjskog mesa, peradi, jaja i meda, te područja organizacije tržišta specijaliziranih usjeva (maslinovo ulje, duhan, sjeme, hmelj, kakao i proizvodi od čokolade, kava i cikorija).

Treći dan na dnevnom će redu biti detaljnije upoznavanje predstavnika Europske komisije sa sektorom žitarica, lana, konoplje, dudovog svilca, šećera, ruralnog razvitka i ekološke poljoprivrede, te sa sustavom zemljopisnih i tradicionalnih oznaka.

Posljednji dan screeninga predstavit će se tijek uspostave agencije za plaćanje, sustav promocije poljoprivrednih proizvoda, sektor vina i alkoholnih pića, te tržište voća, povrća, banana i cvjećarstva.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvitak, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara