U ponedjeljak počinje iseljavanje Srebreničana

UNATOČ nastojanjima vodećih bošnjačkih političara, predstavnika Vlade Republike Srpske i međunarodnih posrednika, iseljavanje više stotina bošnjačkih povratnika iz Srebrenice u Sarajevo počet će, najvjerojatnije, u ponedjeljak, saznaje srpska agencija Tanjug.

"Ne možemo čekati okončanje političke igre, i s iseljavanjem ćemo gotovo sigurno početi u ponedjeljak." - rekao je predsjednik Inicijativnog odbora za iseljavanje bošnjačkih povratnika Ćamil Duraković.

Nakon što je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, između 500 i 600 bošnjačkih povratničkih obitelji potpisalo je da se žele iseliti iz Srebrenice ako se ta općina ne izdvoji iz teritorijalnog sastava Republike Srpske, i ako ne dobije poseban status pod ingerencijom zajedničkih organa vlasti u Sarajevu.

"U ponedjeljak će u Sarajevu početi i proces uspostavljanja kampa preživjelih žrtava genocida, gdje će, do ispunjenja naših zahtjeva, biti smještene obitelji koje se isele iz Srebrenice. Iseljavanje će početi bez obzira na rezultate sastanka u Srebrenici, kojem bi trebali prisustvovati lideri najjačih bošnjačkih stranaka." - rekao je Duraković

Na sastanak su pozvani i vodeći međunarodni dužnosnici, ali nije potvrđeno hoće li se netko od njih pojaviti sutra u Srebrenici. 

V.Š. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara