U ponedjeljak se nastavlja screening hrvatskog zakonodavstva

U ponedjeljak se nastavlja screening hrvatskog zakonodavstva

PRVA, eksplanatorna, faza analitičkog pregleda pravne stečevine (screening) za poglavlje Sloboda kretanja roba (Poglavlje 1) održat će se od 16. do 20. siječnja 2006. godine u Bruxellesu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s namjerom da se države kandidatkinje upoznaju s pravnom stečevinom Europske unije i pripreme za članstvo. Analitički pregled također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

Tijekom eksplanatornog screeninga predstavnici Europske komisije izložit će članovima hrvatske Pregovaračke skupine pravnu stečevinu koja se odnosi na Slobodu kretanja roba po pojedinim tematskim cjelinama: opća načela slobode kretanja roba (neharmonizirano područje: članak 28-30 Ugovora o europskoj zajednici i pripadajuća sudska praksa Europskog suda pravde); horizontalna pitanja (normizacija, akreditacija, ocjena sukladnosti, nadzor nad tržištem); direktive starog pristupa (farmaceutski i kozmetički proizvodi, kemikalije, motorna vozila, tekstil, obuća, drvo, staklo); direktive novog i općeg pristupa (igračke, građevni proizvodi, RTTO i EMC, rekreacijska plovila…), te postupovna pitanja.

Druga, bilateralna, faza screeninga za poglavlje Sloboda kretanja roba održat će se u razdoblju od 13. do 17. veljače 2006. godine u Bruxellesu, kada će članovi Pregovaračke skupine prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak rekao je u prosincu kako Hrvatska, koja je započela pregovore s EU 3. listopada prošle godine, do lipnja 2006. ima namjeru odraditi 20 eksplanatornih i 19 bilateralnih screeninga, "što je pola posla što se screeninga tiče".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U siječnju će, osim slobode kretanja roba, početi i prva faza za poglavlje pravosuđa, slobode i sigurnosti, te druga faza screeninga za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Pod austrijskim predsjedanjem, do kraja prve polovice 2006., Drobnjak je najavio otvaranje pregovora o osam poglavlja, te privremeno zatvaranje dva poglavlja - znanost i istraživanje i obrazovanje i kultura.

Još jači tempo najavio je Drobnjak za drugu polovicu godine kada predsjedanjem Unijom preuzima Finska.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara