U PONEDJELJAK U SRBIJI IZMJENE ZAKONA O SURADNJI S HAAGOM

Skupština Srbije i Crne Gore u ponedjeljak će razmotriti izmjene Zakona o suradnji s Haaškim tribunalom, kojima će biti omogućeno izručenje novooptuženih državljana Srbije i Crne Gore tome međunarodnom sudu.

Najvažnija izmjena Zakona donesenog u travnju 2002., jest u tome što će se on odnositi na sve osobe koje su počinile kaznena djela iz nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda, neovisno od toga kad je protiv njih potvrđena optužnica i zatražena njihova predaja.

Dodadašnji je Zakon dopuštao izručenje samo onih osoba koje su optužene do trenutka stupanja Zakona na snagu.

Izmjene tog Zakona, također, omogućuju ministarskom vijeću ili vladama Srbije i Crne Gore, da ulože prigovor Međunarodnom kaznenom sudu ocijene li da ispunjavanje zahtjeva tog suda ugrožava suverenitet ili interese nacionalne sigurnosti. Predviđena izmjena je i ta da ministarsko vijeće i vlade republika-članica državne zajednice mogu osloboditi svjedoke, kao i optužene u haaškim procesima dužnosti čuvanja vojne i državne tajne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izmjenama Zakona se predviđa da se pravomoćna presuda Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu može izvršavati u Srbiji i Crnoj Gori.

Skupština Srbije i Crne Gore u ponedjeljak bi se trebala izjasniti i o prijedlogu zakona o Sudu Srbije i Crne Gore, kojem će funkcija biti potpunija zaštita ljudskih i manjinskih prava utvrđenih Ustavnom poveljom, te osiguranje legaliteta u radu institucija i organa državne zajednice.

(Hina) ttag rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara