U ponoć počinje predizborna šutnja u inozemstvu

U PONOĆ počinje predizborna šutnja u inozemstvu, jer će se birališta u nekim državama gdje će glasati hrvatski iseljenici te građani koji se tamo zateknu otvoriti 24. studenoga.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva pravo glasa na izborima za Hrvatski sabor ima 405.092 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. Oni će na izbore 24 i 25. studenoga moći izaći na 265 biračkih mjesta u 53 države i u 11. izbornoj jedinici za dijasporu birati između 11 stranačkih i dvije neovisne liste.

Gotovo polovica izbornih mjesta u inozemstvu, njih 124, bit će otvoreno u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje će glasati i najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj. Po broju biračkih mjesta slijede Njemačka s 23, Srbija s 15, Australija s 12, Kanada i Austrija s osam, SAD sa šest, Švicarska s pet, Francuska, Crna Gora, Švedska i Italija s po tri te Afganistan, Argentina, Brazil, Španjolska, Mađarska i Turska s po dva biračka mjesta.

Prvo će biračko mjesto biti otvoreno u Australiji

U ostalim je državama gdje Hrvatska ima diplomatsko-konzularna predstavništva predviđeno po jedno biračko mjesto. Zbog vremenskih zona prvo biračko mjesto bit će otvoreno u australskoj Canberri.

Na posljednjim je izborima pravo glasa imalo nešto manje od 400 tisuća birača bez prebivališta u Hrvatskoj, a na izbore ih je izašlo tek nešto više od 70 tisuća ili 17,8 posto. Nadmoćnu pobjedu u 11. izbornoj jedinici odnio je HDZ, koji je s 57,6 posto glasova dobio sva četiri zastupnika dijaspore u bivšem saborskom sazivu.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara