U ponoć u Srbiji počela predizborna šutnja prije izbora 28. prosinca

DANAS u ponoć u Srbiji je počela izborna šutnja pred predstojeće izvanredne parlamentarne izbore koji će se održati u nedjelju, 28. prosinca.

Oko 6,5 milijuna birača opredjeljivat će se između 19 stranaka i koalicija koje su kandidirale svoje liste od 250 kandidata za zastupnike u parlamentu.

U parlament ulaze one stranke koje prijeđu izborni prag od pet posto osvojenih glasova birača koji su izašli na izbore.

Prve procjene izbornih rezultata, najavio je Centar za slobodne i demokratske izbore, bit će poznate u nedjelju oko 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za 250 mandata u srbijanskom parlamentu na izborima će se boriti 4144 kandidata, a da bi koalicija ili stranka ušla u parlament, potrebno je da prijeđe izborni prag od pet posto glasova, koji se računa u odnosu na broj izašlih od ukupno oko 6,5 milijuna birača u Srbiji.

Cijela Srbija je jedna izborna jedinica, a državljanima Srbije koji će u vrijeme izbora biti u inozemstvu neće biti omogućeno glasanje u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Srbije i Crne Gore.

Prema predizbornim istraživanjima javnog mišljenja, tek će nekoliko stranaka i koalicija prijeći izborni prag i ući u idući saziv Skupštine. To su liste Demokratske stranke pokojnog premijera Zorana Đinđića, čiji je nositelj aktualni ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić, a prvi na listi predsjednik Skupštine državne zajednice Dragoljub Mićunović, te liste radikala Vojislava Šešelja i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice. Također, na ulazak u parlament može računati i lista "G17 Plus-Miroljub Labus" na kojoj se, pored članova te stranke, nalazi i pet članova Socijaldemokratske partije Slobodana Orlića. Po istraživanjima, da će prijeći prag može računati i koalicija Vuka Draškovića i Velimira Ilića, predsjednika Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, te možda i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića.

Manjine okupljaju uglavnom dvije koalicije. Prva je "Zajedno za toleranciju-Čanak, Kasa, Ljajić", koju čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Sandžačka demokratska partija, Liga za Šumadiju i još 11, uglavnom manjinskih stranaka, neđu kojima su i Hrvatski narodni savez i Demokratski saveza Hrvata u Vojvodini. Druga je koalicijska lista "Reformisti-socijaldemokratske partije Vojvodine-Srbije, Miodrag-Mile Isakov", koja za zastupnike predlaže i predstavnike Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratske partije Roma Srbije i Crne Gore, Partije romskog jedinstva, Banatskog foruma, Jugoslavenske demokratske stranke, Srpskog kulturnog pokreta i Nove socijaldemokracije Vojvodine.

Na listama koje će se naći pred biračima 28. prosinca čak su četvorica haaških optuženika. Dvojica su već u Scheveningenu, Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, nedavno optuženi bivši načelnik Generalštaba Vojske SCG Nebojša Pavković nositelj je izborne liste u koaliciji s "otpadnikom" od Miloševićevih socijalista Branislavom Ivkovićem, dok je, još aktualni načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, policijski general Sreten Lukić, na listi Liberala Srbije srbijanskog ministra policije Dušana Mihajlovića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara