U posljednje dvije turske provincije ukinuto izvanredno stanje

PROVINCIJE Diyarbakir i Sirnak na jugoistoku Turske, u kojima živi većinsko kurdsko stanovništvo, posljednje su pokrajine u kojima je ukinuto izvanredno stanje koje je bilo na snazi punih petnaest godina, javljaju u nedjelju mediji.

Vlada novog turskog premijera Abdullaha G?la praktički je okončala izvanredno stanje koje je u tom djelu zemlje bilo na snazi zbog oružanih sukoba s kurdskim separatistima, a taj je potez bio jedan od ključnih preduvjeta Europske unije (EU) Turskoj na putu prema njezinu punopravnom članstvu u EU.

Prema snimcima turskih elektronskih medija, iz provincija Diyarbakir i Sirnak povučene su žandrmerijske snage koje su održavale mir i sigurnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uklonjeni su i brojni kontrolni punktovi a ukinut je i policijski sat.

Vođa zabranjene marksističke Radničke stranke Kurdistana (PKK) Abdullah ?calan, koji izdržava kaznu doživotne robije, pozvao je ranije svoje pristaše da prekinu oružane akcije. Pritom se zauzeo za rješavanje međuetničkih suzkoba mirnim putem, kroz dijalog.

U međuvremenu Turska je izrazila spemnost ponuditi 12-milijunskoj kurdskoj populaciji izvjesnu kulturnu autonomiju. Riječ je, pored ostalog, o mogućnosti obrazovanja na kurdskom jeziku, a uvedene su i redovite dvosatne TV emisije za kurdsko pučanstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara