U posljednjih sedam mjeseci morh napustilo 5178 djelatnih vojnih osoba

UKUPNO je 5178 djelatnih vojnih osoba i 250 državnih službenika i namještenika napustilo Ministarstvo obrane (MORH) od 30. studenoga prošle do 30. lipnja ove godine u sklopu procesa preustroja i smanjenja broja djelatnika.

Ti se podaci navode u odgovoru Vlade na lipanjsko zastupničko pitanje u Saboru zastupnika Krunoslava Gašparića o zbrinjavanju viška zaposlenih u procesu preustroja u MORH-u.

Službu je napustilo 2714 djelatnih vojnih osoba na osobni zahtjev zbog odlaska u mirovinu u skladu s novim odredbama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja i djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba.

Na osobnu zamolbu za prestanak djelatne vojne službe s pravom na isplatu otpremnine MORH je napustilo 595 djelatnih vojnih osoba.

Za 992 djelatne vojne osobe služba je prestala donošenjem rješenja zdravstvene komisije MORH-a o prestanku dužnosti s pravom na mirovinu zbog nesposobnosti za službu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na starosnu mirovinu ostvarilo je njih 275, dok je po odluci Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika 20 djelatnih vojnih osoba umirovljeno s pravom na povlaštenu mirovinu.

Prestanak službe na osobni zahtjev podnijele su 93 osobe, a za njih 34 služba je prestala po nekim drugim osnovama, poput odlaska na rad u neko drugo državno tijelo ili smrti.

MORH je napustilo i 250 državnih službenika i namještenika kojima je isplaćena povlaštena otpremnina, stoji u vladinom odgovoru na zastupničko pitanje.

Trenutno je u MORH-u zaposleno oko 33 tisuće djelatnika, a krajem preustoja trebalo bi ih biti oko 27 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara