U povodu Dana bolesnika: Alzheimerova bolest u stalnom porastu

PROCJENJUJE se da u Hrvatskoj trenutno ima između 40.000 i 60.000 oboljelih od Alzheimerove bolesti, a taj se broj svake godine povećava, kazao je danas voditelj Psihogerijatrijskog odjela u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče Zdravko Pecotić.

Psihogerijatrijski odjel, jedini u Hrvatskoj specijaliziran za liječenje psihičkih poremećaja starijih ljudi, posjetili su u povodu današnjeg Svjetskog dana bolesnika predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga Friganović i zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić.

Većina pacijenata na odjelu su oboljeli od Alzheimereove bolesti, i to u fazi akutnog pogoršanja te bolesti, deliriju, koji zahtijeva intenzivan psihijatrijski tretman.

Alzheimerova bolest je prvenstveno bolest starije populacije, kod koje dolazi do progresivnog zatajenja intelektualnih i kognitivnih funkcija.

´Alzheimerova bolest je kod nas i u svijetu u stalnom porastu, tako da je naših 99 kreveta uglavnom puno, a od 250 prijema godišnje od prije nekoliko godina, došli smo do oko 1.000 prijema lani, što nadilazi naše mogućnosti´, upozorio je Pecotić.

Zbog toga se planira osnivanje psihogerijatrijskih odjela i u drugim dijelovima Hrvatske, a upravo je u fazi osnivanje takvog odjela u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas više od jedan posto stanovištva boluje od Alzheimerove bolesti, a procjenjuje se da bi do 2035. broj oboljelih mogao dosegnuti i 2,5 posto, kaže Pecotić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Zašto se povećava broj oboljelih od Alzheimera, još nije u potpunosti istraženo, a pouzdano se zna samo da je jedan od razloga produženje životnog vijeka i starenje svjetskog stanovništva.

Snježana Biga Friganović i Ante Bilić posjetili su danas i Psihijatrijsku bolnicu Jankomir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara