U požaru na Žitnjaku još se ne zna razina onečišćenja

U POŽARU koji je jutros u 4,40 izbio na zagrebačkom Žitnjaku, u skladištu na prostoru tvrtke Munja u kojem tvrtka KEMIS ilegalno skladišti opasni otpad, postoji realna opasnost da su se razvili štetni plinovi, ali se zasad ne zna razina onečišćenja zraka jer nije poznato što je sve bilo uskladišteno.

Načelnica Ministarstva zaštite okoliša Ida Mahečić za Hinu je izjavila da će stupanj onečišćenja biti utvrđen na mjernim postajama područnih mreža Grada Zagreba.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je tvrtka KEMIS imala rješenje za skupljanje opasnog otpada, ali ne i za njegovo skladištenje. Također navodi da vlasnik tvrtke, a niti vlasnik skladišta nisu obavijestili inspekciju o požaru (onečišćenju) iako su to bili dužni odmah učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inspekcija je obavijest o požaru koji se dogodio jutros u 4,40 sati zaprimila od policije, naknadno oko 9,15 sati, kada je požar već bio lokaliziran.

Ministarstvo navodi da je zasada poznato da se u skladištu tvrtke KEMIS protupropisno skladištilo antifriz (otrov III skupine), stari lijekovi, PCB (poliklorirani bifenili), rabljeni filteri i rabljeno ulje te ambalaža koja je sadržavala opasne tvari.

Tijekom očevida inspekcija je također ustanovila da je i tvrtka TESECO d.o.o. u skladištima iznajmljenim od tvrtke Munja ilegalno skladištila opasni otpad koji nastaje od pružanja zdravstvene zaštite. Inspekcija koja već vodi upravni postupak u predmetu nadzora rada te tvrtke, nalaze će proslijediti Odjelu općeg kriminaliteta MUP-a.

Na lice mjesta izašao je i predstavnik Državnog zavoda za toksikologiju, kao član ekspertnog tima. Budući da tvrtka KEMIS nema izrađen zakonom propisani Plan intervencije u zaštiti okoliša, inspektor je usmeno naredio vlasniku žurno angažiranje ovlaštene tvrtke za sanaciju te ovlaštenog laboratorija za uzimanje uzoraka zaostalog i opožarenog opasnog otpada, a pod stručnim nadzorom predstavnika Državnog zavoda za toksikologiju, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara