U prosjeku nam je potrebno osam čaša vode na dan

KONZUMACIJA samo polovine preporučene doze od osam čaša vode na dan može rezultirati blagom dehidracijom, pokazalo je istraživanje dr. Waynea Askewa sa sveučilišta Utah.

"Osobe koje se ne kreću previše ili koje žive u vrlo toplim podnebljima morale bi piti osam čaša vode na dan", kazao je Askew dodajući da osobe koje vježbaju i više se znoje moraju piti još više.

Rezultati istraživanja predstavljeni su prošlog tjedna na godišnjoj konferenciji eksperimentalnih biologa u San Diegu.

Istraživanje je trajalo dvanaest tjedana, a znanstvenici su pratili opće stanje desetoro studenata. Tijekom istraživanja studenti su naizmjence po četiri dana pili četiri, osam ili dvanaest čaša vode na dan. Između tih razdoblja studenti su se držali ustaljenog režima uzimanja vode, a isto su učinili i u posljednjem tjednu istraživanja. Na kraju svakog ciklusa svi su studenti podvrgnuti nizu testova.

Istraživanje je pokazalo da je pri konzumaciji samo četiri čaše vode na dan volumen krvne plazme oko pet posto manji nego kod osobe koja pije osam čaša vode na dan i ima normalan volumen krvne plazme.

Iako su zdravstveni efekti smanjene konzumacije vode neznatni, istraživači su uočili razliku u općem stanju studenata: kad su pili najmanju količinu vode, nedostajalo im je energije i nisu bili tako usredotočeni.

Konzumacija 12 čaša vode dnevno uzrokovala je povećanje volumena krvne plazme od deset posto iznad razine izmjerene pri konzumaciji osam čaša, no opće se stanje studenata nije razlikovalo.

Voda čini više od 70 posto čovjekove mase i pomaže u regulaciji tjelesne temperature, stanicama nosi hranjive tvari i kisik, odstranjuje otpadne tvari te štiti zglobove, organe i tkivo. Nedovoljna količina vode može uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i suhu, iritiranu kožu, dok jaka dehidracija utječe na krvni tlak, cirkulaciju, probavu, funkciju bubrega te gotovo sve tjelesne procese.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara