U prvih deset dana knjiga ´Mediji, propaganda i sistem´ Noama Chomskog učitana više od 900 puta

U PRVIH deset dana knjiga Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog učitana više od 900 puta Od 16. lipnja do 26. lipnja više od 900 posjetitelja mrežnih stranica projekta Besplatne elektroničke knjige učitalo je, u potpunosti i djelomično, novoobjavljenu knjigu Noama Chomskog Mediji, propaganda i sistem Knjigu Noama Chomskog objavili su Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) i Što čitaš? 16. lipnja 2003. kao besplatnu elektroničku knjigu na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (www.elektronickeknjige.com).

Knjiga Mediji, propaganda i sistem zbirka je eseja, predavanja i intervjua Noama Chomskog i prethodno je bila objavljena kao tiskano izdanje u biblioteci Što čitaš?. Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog, koji se već tridesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija. Ovaj zbornik obuhvaća izbor radova od 80-ih do današnjih dana.

U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najefektivnije može kontrolirati kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića.

Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati. U knjizi Mediji, propaganda i sistem Chomsky tvrdi: U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim. Knjiga Noama Chomskog je deseta po redu u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige. Tijekom prethodne dvije godine objavljeni su sljedeći naslovi: Tour de force / Krešimir Pintarić; FAK YU / zbornik; 9 priča / zbornik; Pristajanje / Tomislav Bogdan; Kultura u predgrađu / Robert Perišić; Tkači snova / Robert Mlinarec; Tajna ženskih gaćica / Ratko Bjelčić; Željezna horda / Mario Berečić; Zadnji je prvi / Sanjin Đukić. Prvom fazom projekta Besplatne elektroničke knjige predviđeno je objavljivanje najmanje 20 besplatnih elektroničkih knjiga. Projekt je započet 2001. godine objavljivanjem prve knjige, a 20. knjiga bi trebala biti objavljena najkasnije do 2005. godine. Svi naslovi su dostupni bez naknade na internetskoj adresi www.elektronickeknjige.com.

Potrebno je istaknuti kako je na ovaj način projektom istovremeno ostvareno nekoliko ciljeva: kao prvo, knjige su trenutno dostupne svim zainteresiranima (prema podacima GfK centra za istraživanje tržišta, danas oko 25% hrvatskih građana između 10 i 74 godine starosti ima osiguran pristup internetu [oko 990.000 osoba]), kao drugo, knjige su dostupne bez naknade (ovo je posebno važno s obzirom na prosječna niska primanja; na ovaj način je omogućeno da zainteresirani čitatelji u minutu-dvije skinu s interneta knjigu i onda je čitaju offline, tako da su troškovi svedeni na minimum i iznose oko 2-3 kune, što je zanemariva svota ako se usporedi s prosječnom cijenom knjige, koja se kreće oko 100 kuna), i kao treće, moguće je objaviti i naslove koji teško nalaze put do komercijalnih izdavača (bilo iz ekonomskih, bilo iz estetskih razloga; ipak, najčešće je riječ o neafirmiranim mladim autorima s čijim se naslovima izdavači rijetko usuđuju ulaziti u poslovni rizik, stoga projekt Besplatne elektroničke knjige olakšava objavljivanje mladim autorima koji onda mogu lakše naći komercijalnog izdavača za svoje sljedeće radove; ili je pak riječ o knjigama koje više nisu nabavljive [out-of-print] i koje su dostupne jedino na ovaj način).

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, skraćeno DPKM, nevladina je udruga osnovana u kolovozu 2000. godine. DPKM je osnovan s ciljem promicanja književnosti na novim medijima, prvenstveno na internetu i CD-ROM-u, kao i promicanja književnosti među korisnicima novih medija i tehnologija, te zaštite i promicanja autorskih prava. DPKM je početkom 2001. pokrenuo projekt Besplatne elektroničke knjige. Mrežne stranice udruge (www.dpkm.net), mrežne stranice projekta (www.elektronickeknjige.com), kao i prvi naslov u okviru projekta (Tour de force Krešimira Pintarića) javno su predstavljeni u sklopu osječkog FAK-a održanog od 25. do 27. svibnja 2001. godine. DPKM je zajedno sa zagrebačkom izdavačkom kućom AGM objavio i prvu hrvatsku multimedijsku knjigu poezije pod naslovom Commedia (www.kresimirpintaric.com/commedia), a knjiga je javnosti predstavljena na zagrebačkom sajmu knjige i nakladništva, Interliberu, 2002. godine.

U ovom trenutku na mrežnim stranicama projekta dostupni su tekstovi Stanka Andrića, Tomislava Bogdana, Francija Blaškovića, Ive Brešana, Zorana Ferića, Rujane Jeger, Miljenka Jergovića, Jurice Pavičića, Roberta Perišića, Ede Popovića, Borivoja Radakovića, Đermana Senjanovića - Ćiće, Romana Simića, Ante Tomića, Nevena Ušumovića i drugih hrvatskih autora mlađe generacije, te već u ovoj fazi razvoja projekt Besplatne elektroničke knjige predstavlja vrlo zanimljiv presjek suvremene hrvatske književne produkcije, posebice onima kojima hrvatska tiskana knjiga nije dostupna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara