U prvih šest mjeseci 80 posto više požara nego lani

U PRVIH šest mjeseci ove godine izbilo je 80 posto više požara nego lani i izgorjelo tri puta više površine, izvijestio je glavni državni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin na konferenciji za novinare u Centru za koordinaciju, praćenje i gašenje požara u Divuljama kod Trogira.

Dobrim ustrojem protupožarne zaštite požari su ugašeni u samu početku i nisu nanijeli veću štetu, rekao je Jurin, no zamjerio je službama za preventivnu djelatnost da nisu dobro obavljale svoj posao.

"Da su svi obavili posao u prevenciji, ne bi ni bilo požara osim onih što su nastali zbog vremenskih neprilika, poput udara groma i suše", ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik. Jurin je zbog toga prozvao Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste i HEP, no najodgovornijima za protupožarnu zaštitu na svojem području smatra jedinice lokalne uprave i samouprave.

Gradovima i općinama Jurin je prigovorio zbog divljih odlagališta smeća koja su najčešći uzrok požara. Hrvatskim cestama i Željeznicama zamjera neodržavanje pojasa oko prometnica a HEP je, podsjetio je, obvezan čistiti i održavati prostor ispod dalekovoda, jer je iskrenje kabela pod naponom jedan od najčešćih uzroka požara. Zato je, kazao je, MUP pojačao inspekcijske nadzore i protiv svih koji su zakazali u provedbi preventivnih mjera podnio je prekršajne prijave. Osim toga zbog najveće suše u zadnjih 30-ak godina treba postrožiti zabranu paljenja vatre na otvorenom, posebno na poljima.

Jurin je, međutim, upozorio da se bez dovoljno novca ne može uspješno boriti s požarima. Ove je godine iz državnog proračuna za sustav vatrogastva predviđeno samo deset milijuna kuna, što nije dostatno. Toliko je bilo određeno i lani, dodao je, ali je naknadno za tu namjenu određeno još 13 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni vatrogasni zapovjednik izrazio je nadu kako će odgovorni na vrijeme shvatiti potrebe vatrogastva i ove godine novac na vrijeme doznačiti.

Posebno je podsjetio na slabu tehničku opremljenost vatrogasaca i manjak ljudstva na obali, zbog čega ljeti organizira ispomoć s kontinenta, pa su 23 vozila s oko 500 članova DVD-a i javnih vatrogasnih postrojba iz unutrašnjosti raspoređena uglavnom na otocima koji su i najugroženiji.

U Divuljama kod Trogira smješten je Operativni centar glavnog vatrogasnog zapovjedništva, koji na dojavu požara žurno reagira i po potrebi, uz snage javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojba, poziva i namjenske postrojbe Oružanih snaga i posebne intervencijske postrojbe MUP-a.

Četiri namjenske postrojbe Oružanih snaga sastavljene su od po 100 pripadnika četiriju gardijskih brigada i smještene su u Kninu, Šibeniku, Zadru i Pločama.

Intervencijske postrojbe MUP-a s tristotinjak ljudi iz javnih vatrogasnih postrojba, koji su prošli posebnu vježbu specijalne policije, smještene su u Šibeniku, Zadru, Divuljama i Dubrovniku. Uz to vatrogascima su na raspolaganju i po četiri "canadaira" i helikoptera te dva navalno-izvidnička zrakoplova "airtraktora". Mornarica sudjeluje s tri broda za prijevoz vatrogasaca i opreme.

Gašenju požara, posebno onih uz državne granice, ove će godine uvelike pripomoći sporazumi sa Slovenijom i Madžarskom te Bosnom i Hercegovinom, koji omogućuju ulazak hrvatskih vatrogasaca u teritorij susjedne države i sprječavanje širenja požara preko granice. Glavni vatrogasni zapovjednik Jurin zaključio kako će ovo biti puno teža sezona nego prošlogodišnja, ali da su se vatrogasci i bolje pripremili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara