U prvoj godini članstva u EU Slovenija više primila nego dala

SLOVENIJA je prošle godine iz fondova Europske unije dobila 183 milijuna eura, dok je u zajednički proračun EU-a dala 170 milijuna eura, izjavila je u četvrtak za slovenski poslovni dnevnik "Finance" Helena Kamnar iz ministarstva finacija.

Budući slovenski doprinos za zajednički proračun u Bruxellesu bit će objavljen krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, a vlada novog premijera Janeza Janše najavila je da će izvršiti značajan rebalans proračuna za ovu godinu koji je naslijedila od prijašnje vlade kako bi se Slovenija što bolje pripremila za korištenje sredstava iz europskih fondova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema proračunskom planu ranije vlade, u ovoj su godini bili planirani proračunski izdaci od 7,3 milijarde eura, te prihodi od 6,8 milijardi, a smanjenje proračunskog deficita bit će jedan od prioriteta sadašnje vlade.

Slovenija inače očekuje da će do 2013. godine u EU ostvarivati poziciju države koja iz europskog budžeta više prima nego što u njega izdvaja, iako je tu poziciju ugrozilo veliko proširenje EU na deset država čime je Slovenija dostigla 75 posto prosječnog nacionalnog proizvoda po glavi stanovnika koji statistički važi za Europsku uniju sa 25 članica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara