U Puli održana svetosavska akademija u povodu blagdana sv. Save

Tradicionalnom svečanom svetosavskom akademijom, uz nastup mješovitog zbora Srpskog pjevačkog društva ´Jedinstvo´ iz Banja Luke, pod dirigentskom palicom Nemanje Savića, večeras su pravoslavni vjernici u Istri, ispunivši dvoranu Istarskog narodnog kazališta, proslavili blagdan Dan sv. Save.L

Skup je pozdravio u ime domaćina paroh perojski i pulski iguman Danilo Ljubotina koji se zahvalio gradskim i županijskim vlastima na njihovom doprinosu u obilježavanju te pravoslavne svetkovine.

Ministar vjera SRJ Jugoslavije prof. dr. Bogoljub Šijaković ustvrdio je kako je sv. Sava najznačajniji lik bizantinskog doba te kako se na pragu svetosavskih poruka univerzalizam potvrđuje i u Istri, gdje, kako je rekao, mnogi različiti žive zajedno jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. U prilog tomu on je istaknuo primjer Peroja, nedaleko od Pule, gdje su crnogorski doseljenici stigli na istarsku obalu još prije 350 godina.

Akademiju su organizirali Srpska pravoslavna crkvena općina pulska i perojska, te Zajednica Srba Istre i Pule, a nazočili su joj uz predstavnike Grada Pule, Istarske županije, Porečko-pulske biskupije, generalni konzul SRJ Jugoslavije u Hrvatskoj Vukić Bulatović.

Sutra će u perojskoj crkvi sv. Spiridona s početkom u 10 sati Srpsko pjevačko društvo ´Jedinstvo´ pjevati svetu liturgiju sv. Savi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara