U RAZVOJU TUMORA NA MOZGU KLJUČNU ULOGU IMA GEN

Skupina američkih znanstvenika otkrila je gen kojega se inaktivacija povezuje s nastankom najčešće vrste tumora na mozgu, zloćudnog glioma, pokazala je studija objavljena u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

Ti tumori od kojih u Sjedinjenim Državama svake godine oboli gotovo petnaest tisuća ljudi, odgovorni su za smrt 80 posto oboljelih koji umiru u roku od godinu dana nakon uspostave dijagnoze, ističu Igor Garkavcev (iz Harvard Medical School u Bostonu) i njegovi kolege.

Rast tumora i razvoj krvnih žila koje ga hrane povezani su, misle znanstvenici, s djelovanjem gena ING4 na supresiju tomora.

Djelovanje tog gena u gliomima "prilično je smanjeno" u odnosu na njegovo djelovanje u zdravom moždanom tkivu, a što je ono slabije, tumor brže napreduje, tumače znanstvenici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod miševa, kojima je bio presađen (okuliran) zloćudni ljudski gliom, tumor je rastao brže i razvijao više krvnih žila kada je djelovanje gena ING4 u tumoru bilo smanjeno.

Inaktivacija gena omogućuje "rast moždanih tumora i angiogenezu", zaključuju stručnjaci. Otkriće načina djelovanja gena ING4 preko molekula imunološkog sustava moglo bi imati terapeutski učinak.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara