U Rijeci otvoren sajam "Auto 2003." izložba inovacija

Međunarodni sajam automobila, motocikala i opreme "AUTO 2003." i Izložbu auto moto inovacija koji će u riječkoj Dvorani mladosti trajati do 28. rujna danas je otvorio ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Na Sajmu je izloženo više od 80 modela vozila najpoznatijih svjetskih proizvođača. Ponuđeno je više od 20 novih modela, a nekoliko je prvi put predstavljeno na hrvatskom tržištu. Izložena su putnička vozila Audi, Citroen, Dacia, Daewoo, Ford, Hyundai, Jaguar, KIA, Mazda, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Škoda, Toyota, Volkswagen i Volvo, teška gospodarska vozila IVECO , dostavna vozila Ford, Opel, Peugeot i Renault te motocikli marke Kawasaki, Yamaha, Kimco i Peugeot. Posebna je pozornost dana novome modelu automobila Citroen C2 koji je dopremljen izravno s premijernoga predstavljanja na sajmu automobila u Frankfurtu.

Na Izložbi auto moto inovacija oko 30 izuma i rješenja za sigurnost u prometu i unaprjeđenje vozila predstavlja 27 hrvatskih inovatora. Predstavljena su vatrogasna vozila IVECO na kojima su riječki inovatori dogradili opremu, elektronski limitator brzine za dvotaktna motorna vozila koji se na mopedima i skuterima može koristiti kao zamjena za mehaničke blokade, višenamjenski svjetlosni signalni uređaj i druge inovacije. Najuspješnijim inovatorima bit će dodijeljene nagrade.

Otvarajući sajam i izložbu ministar Lučin kazao je da posebno veseli da je broj prodanih gospodarskih vozila u zemlji sve veći što ukazuje na poboljšanje stanja u poduzetništvu i obrtništvu. Lučin je istaknuo da je u Hrvatskoj registrirano oko 1,6 milijuna vozila, a vozačku dozvolu uskoro će imati oko 2 milijuna osoba. Posljednjih godina na domaćim cestama ima oko 90.000 novih vozila na godinu, a bilo bi dobro da se u proizvodnju za automobilsku industriju uključe domaći poduzetnici, rekao je. Govoreći o sigurnosti u prometu Lučin je naglasio doprinos Prometne policije te dodao da izravne i neizravne štete nestale u prometu stoje oko 2,5 milijarde kuna na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sajmu je izložena ponuda nekoliko novčarskih kuća koje nude usluge pri kupnji automobila. Primorsko-goranska županija predstavlja projekte izgradnje prometnica u županiji, posebno riječke obilaznice, a Primorsko-goranska Policijska uprava program preventive u prometu i nove uređaje za nadzor prometa.

U sklopu Izložbe auto moto inovacija bit će predstavljena knjiga "Inovacije za tržište II" o 117 hrvatskih inovatora i njihovih 169 inovacija. Knjigu je objavio Centar za inovacije i transfer tehnologije.

Pokrovitelj priredaba je riječka Gradska uprava koja je uz Riječki sajam i Primorsko-goransku županiju suorganizator Sajma. Izložbu inovacija organizirali su Tehnološki centar Rijeka i Savez udruga inovatora Rijeke.

(Hina) hšup mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara