U Rijeci predstavljen informativni servis za pomorce

INFORMATIVNI servis za pomorce emailom koji će hrvatskim pomorcima za plovidbe svakodnevno dostavljati kratke vijesti iz Hrvatske i svijeta predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Rijeci.

Informativni servis za pomorce u pokusnom je radu 20-ak dana. Djeluje u sklopu tvrtke ´Jadran pismo´ koju je osnovao dugogodišnji pomorac, kapetan Goran Viđak, a glavni i odgovorni urednik je Gradimir Radivojević. Hrvatskim pomorcima na domaćim i stranim brodovima ta agencija preko e-maila svakodnevno šalje najmanje četiri kartice teksta, odnosno 20 do 30 vijesti iz Hrvatske i svijeta. Vijesti priređuju dva novinara i prevoditelj za engleski jezik.

Vijesti iz politike, kulture, sporta i gospodarstva čine oko 60 posto, a lokalne vjesti iz Hrvatske i vijesti iz pomorstva oko 40 posto sadržaja servisa.

Izvještaji o lokalnim događanjima s riječkog područja i Istre pomorcima se dostavljaju ponedjeljkom i četvrtkom. Utorkom i petkom na rasporedu su vijesti s područja srednjeg Jadrana i Splita, srijedom iz Zadra i Šibenika. Vijesti s dubrovačkog područja i južnog Jadrana pomorci mogu čitati subotom.

Izvori informacija su Hina, domaće i inozemne dnevne novine i časopisi, inozemne agencije, sindikati te sve ustanove i tvrtke, posebice brodari, čija je djelatnost vezana uz pomorstvo.

´Jadran pismo´ do sada je sklopilo ugovor o korištenju Informativnog servisa za pomorce s dva domaća brodara - Tankerskom plovidbom i Brodosplitom, odnosno za 21 brod tih tvrtaka.

Po Viđakovim riječima, u tijeku su pregovori s drugim domaćim i stranim brodarima na čijim brodovima rade hrvatski pomorci.

Istaknuo je da tvrtka ´Jadran pismo´ nastoji ugovoriti suradnju s barem 10 posto brodarskih kompanija za koje rade hrvatski pomorci, odnosno kontaktirati s 10 posto od ukupno oko 20.000 hrvatskih pomoraca. Informativni servis za pomorce za sada ne donosi profit, pa će ´Jadran pismo´ troškove poslovanja nastojati ´pokriti´ dodatnim djelatnostima, kazao je Viđak. Stoga ta tvrtka obavlja i usluge iznajmljivanja poštanskih pretinaca za fizičke i pravne osobe. Pretinci su namijenjeni osobama koje često putuju, nemaju stalnu adresu u Rijeci, žele sačuvati privatnost ili poslovnu i privatnu poštu ne žele primati na istoj adresi. Prispjele pošiljke ´Jadran pismo´ korisnicima dostavlja bez obzira na to gdje se nalaze - poštom, faksom ili e-mailom, 24 sata na dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara