U riječkoj karnevalskoj povorci 8.000 maškara

TRADICIONALNA međunarodna karnevalska povorka u kojoj sudjeluje više od 8.000 maškara u stotinjak karnevalskih skupina i na više desetaka alegorijskih kola prošla je danas središnjim riječkim ulicama, a njihov mimohod pratilo je tisuće gledatelja.

U velikoj završnici 23. po redu, Riječkog karnevala, pod motom "Budi što želiš", glavnim su riječkim ulicama prodefilirale maškarane skupine iz cijele Hrvatske te iz Italije, Slovenije, Češke, Mađarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Japana.

Karnevalsku povorku predvodili su Meštar Toni i kraljica Karnevala Martina Radetić te "svrgnuti" riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a za njima, među ostalima, Riječki morčići, Prve riječke mažoretkinje i Gradska glazba "Trsat".

Karnevalske povorke, koje okuplljaju velik broj sudionika svih uzrasta, čine okosnicu Riječkog karnevala, u sklopu kojih se prestavljaju narodni mesopusni običaji, tradicionalne maske i karnevalske grupe s alegorijom aktualnih događaja u zemlji i inozemstvu.

Najveća atrakcija povorke - "Halubajski zvončari" iz Viškova, nastupit će kao posljednja maškarana skupina. Oni nose tradicijske životinjske maske i o pasu ovješena zvona kojima, prema legendi, rastjeruju zle sile i najavljuju proljeće.

Karneval će, kao i uvijek, završiti večeras paljenjem Pusta, koji se ove godine zove Gripko Labudić, u organizaciji karnevalske udruge "POM-F-RI", koji će biti proglašen krivim za pojavu ptičje gripe, sve požare, poplave i uragane na zemlji, kao i za rasprodaju opatijskih Liburnia Riviera Hotela, eksplozije plina u Rijeci i zarobljavanje hrvatskih pomoraca u dalekim zemljama.

Duž karnevalske trase postavljeno je 6 pozornica s kojih voditelji najavljuju i pozdravljaju maškare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povorci su "Strašila - Spaventapasseri" iz Italije, "Staročeški mesopusni koledari", "Faštađuni" iz Budve, "Medojedi" iz Kutereva, "Glumci iz Zagvozda", "Posljednji samuraji" iz Sinja, "Hosteleri" iz Zagreba, "Mariachi doma umirovljenika na Kantridi", "Kumpanija z Halubja", "Rimski senat va gradu Grobniku", opatijska "Pušiona", "Kremenko" iz Ike, "Paškova družba" iz Bakra, "Bribirski papagaji", "Omišjanski babani", "Španjolci" iz Grižana, "Dubašljanski gondolijeri" i "Grobnički dondolaši".

Nakon završetka povorke "privremeni" gradonačelnik Meštar Toni vratit će vlast i "ključeve grada" gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Potom će karnevalske vlasti izreći presudu Pustu, krivcu za sve nedaće u prošloj godini i maškare će Gripka Labudića zapaliti na platformi na moru ispred luke.

Prema podacima iz riječke Turističke zajednice, na završnicu Riječkog karnevala organizirano je došlo oko 1500 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Riječki karneval prvi put je održan 1982. kada je u mimohodu sudjelovalo stotinjak maškara u tri skupine, a od tada je prerastao u međunarodnu manifestaciju s tisućama sudionika. Riječki karneval prerastao je u pravi maškarani spektakl što je bio povod primanja Rijeke 1995. godine u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova - FECC-a.

Karneval službeno završava 1. ožujka, spuštanjem karnevalske zastave.

Index.hr/HINA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara