U RIMU OTVORENA REPLIKA LONDONSKOGA GLOBEA

Montecchi i Capuletti svoje su davne razmirice obnovili u utorak navečer na pozornici rimske replike londonskoga kazališta Globe, u kojem su prvi put odigrana mnoga djela Williama Shakespearea.

Prva izvedba "Romea i Julije" odigrala se uz miris svježe boje tek oličenoga drveta: kazalište na otvorenome dovršeno je u manje od četiri mjeseca. Tek koju minutu prije početka predstave čuli su se zadnji udarci čekića.

"To je čudo", kaže direktor Gigi Proietti i pokazuje na kružnu galeriju punu zagrijane publike.

Proiettijeva produkcija moderna je i dinamična, osim renesansnih ovratnika i pelerina, glumci su opremljeni i tenisicama i štitnicima za koljena, sve uz pratnju raznorodne glazbe, od klasične do techna.

Publika je radosno reagirala između prizora, osobito mlađa publika na galeriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazalište je smješteno u srcu Ville Borghese, u parku iz 17. stoljeća.

"Ovo kazalište Globe arhitektonski je dragulj, novo blago, istovremeno staro i moderno, koje daruje novu ljepotu Villi Borghese", rekao je rimski gradonačelnik Walter Veltroni.

"Rim je ponosan što ima šekspirijansko kazalište". Shakespeare je mnoge svoje najpopularnije drame smjestio u Italiju, među ostalima "Romea i Juliju", "Othella", "Puno vike nizašto" i "Mletačkoga trgovca".

Londonski je Globe suvremena, 1997. završena rekonstrukcija otvorenoga kazališta u kakvome su mnoge Shakespeareove drame prvi put izvođene prije 400 godina. Teatar slamnatoga krova na južnoj obali Temze veoma je uspješan, a predstave su od svibnja do rujna rasprodane.

Lorenzo Bassi, profesor engleskoga i gost na otvaranju rimskoga Globea kaže da mediteranski smještaj ima jednu važnu prednost: "Vrijeme je ovdje bolje. Publika barem neće tako često kisnuti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara