U Rimu se urušio svod palače cara Nerona

U Rimu se urušio svod palače cara Nerona

Tekst: J.D.
Foto: AFP


VELIKI dio svoda 2.000 godina stare galerije u rimskom kompleksu, u kojemu se nalazi i slavna palača zloglasnog cara Nerona, urušio se danas, javljaju talijanski mediji.

Ne vjeruje se da je itko bio unutar kompleksa kad se galerija srušila, ali vatrogasci su mjesto nesreće za svaki slučaj ogradili i provjeravaju nalazi li se netko u ruševinama. Neronova Zlatna palača, poznata pod svojim latinskim imenom Domus Aurea, bila je zatvorena u trenutku nesreće.

Urušilo se oko 60 kvadratnih metara svoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umberto Broccoli, dužnosnik gradskog ureda za umjetnine, rekao je da se svod galerije urušio zbog štete nastale zbog vode. Državna novinska agencija ANSA navela je kako se urušilo oko 60 kvadratnih metara svoda.

Drugi dužnosnik ureda za umjetnine, Antonello Vodret, rekao je za Corriere della Seru kako urušavanje nije bilo u glavnom dijelu palače, nego u galeriji koju je kasnije izgradio car Hadrijan.

Slavni kompleks zloglasnog cara

Kompleks u kojemu se nalazi Neronova palača otvoren je 1999. godine nakon što je 18 godina bio zatvoren, a uskoro je postao jedan od glavnih turističkih lokaliteta Rima. Ipak, 2.000 godina slijevanja vode narušilo je strukturalni integritet kompleksa, a dijelovi su često zatvareni zbog straha od urušavanja.

Slavni kompleks, koji se prostirao na 80 hektara zemljišta i zauzima dijelove četiri od sedam rimskih brda, izgrađen je na naredbu zloglasnog cara Nerona. Poludjeli car ipak nije uspio uživati u svom graditeljskom pothvatu, jer je počinio samoubojstvo iste godine kad su radovi na palači završeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara