U rujnu odluka o prodaji stanova u vlasništvu sisačke Željezare u stečaju

STOTINJAK najmoprimaca stanova u vlasništvu Željezare Sisak d. d. u stečaju okupilo se danas pred Upravnom zgradom sisačke Željezare, na poziv i u organizaciji Društva najmoprimaca Željezarinih stanova, kako bi od Skupštine vjerovnika koje se danas sastaje u tom objektu tražilo odgodu odluke o prodaji 451 stana.

Stečajni upravitelj u Željezari Sisak d. d. u stečaju Ilija Marić, okupljene prosvjednike izvijestio je da se odluka o prodaji stanova neće razmatrati danas na skupštini vjerovnika, jer su neusklađeni i nepotpuni podatci o imovinsko-pravnim i vlasničkim odnosima između stečajne uprave, katastra i gruntovnice u Sisku.

Najavio je da će se o prodaji stanova odlučivati na idućoj sjednici Skupštine vjerovnika u rujnu, i pozvao je Društvo najmoprimaca stanova da do tada izrade prijedlog otkupa Željezarinih stanova, koji će biti usklađeni s postojećim zakonima i propisima te prihvatljivi vjerovnicima, među kojima je oko 2000 bivših radnika Željezare Sisak, i sadašnjih radnika Mečelj Željezare Sisak.

Marić je istaknuo kako shvaća da je problem stanova više socijalno pitanje, te izrazio nadu da će se do rujna, zajedno s Društvom najmoprimaca, izraditi prihvatljiv prijedlog otkupa stanova, kako najmoprimci 451 stana ne bi bili oštećeni i da bi svoje stanove mogli otkupiti po istim uvjetima u kojima su do 1996. Željezarini radnici otkupili više od 3500 stanova.

U ime najmoprimaca predsjednik Društva Zlatko Gajdek, istaknuo je da najmoprimci Željezarinih stanova prosvjeduju protiv prijedloga da Skupštini vjerovnika donese odluka o individualnoj prodaji stanova u kojima sada privremeno žive, a koji su im dodijeljeni na korištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetio je na zahtjeve Društva da otkupe stanove, kao što su Željezarini radnici otkupljivali do 1996. godine. Iznio je i protivljenje najnajmoprim odlukom Stečajne uprave o vrijednosti stanova koji bi trebali ići na prodaju, istaknuvši da je procjena vrijednosti nerealno visoka, jer je riječ uglavnom o stanovima u starim zgradama.

Predsjednik Društva Zlatko Gajdek upozorio je i da su visoke najamnine, te naglasio da je Stečajna uprava sisačke Željezare na čelu s Ilijom Marićem, nakon preuzimanja dužnosti povisila najamnine 30 posto, te su najamnine sada iznimno visoke za niska primanja Željezarinih radnika.

Izrazili su strah da bi u slučaju pojedinačne prodaje stanova, njihove stanove kupili drugi, imućniji ljudi, a da bi se oni sa svojim obiteljima, našli na cesti.

Nakon što ih je predsjednik Društva Zlatko Gajdek izvijestio da prodaja stanova nije na današnjem dnevnom redu Skupštine vjerovnika, stanari su se mirno razišli, obvezujući Društvo i predsjednika Gajdeka, da do rujna i iduće sjednice Skupštine vjerovnika izrade prijedlog otkupa stanova koji bi bio prihvatljiv Stečajnoj upravi i vjerovnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara