U RUSIJI OBJAVLJENA SABRANA DJELA BORISA PASTERNAKA

Sabrana djela ruskog pisca Borisa Pasternaka prvi put će se objaviti u njegovoj domovini, gdje je njegov roman "Doktor Živago" bio zabranjen trideset godina da bi nakon pada komunizma postao obavezna lektira, priopćili su nakladnici u utorak.

Dva prva od jedanaest svezaka Pasternakova djela, među kojima su i neobjavljene pjesme napisane od 1912. do 1959., već je objavio nakladnik Slovo, a devet preostalih ugledat će svjetlo dana do 10. veljače 2005., uoči 115. obljetnice piščeva rođenja, kazao je njegov sin Jevgenij Pasternak.

Tri će sveska u cijelosti biti posvećena piščevim pismima, ne računajući brojne neobjavljene inačice njegovih glasovitih pjesama, novela i komentara uz njegovu prozu.

Kada je 1958. izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca, nakon što je dobio Nobelovu nagradu za roman "Doktor Živago", Pasternak je u SSSR-u bio nepoželjan. Do svoje smrti 1960. nije uspio objaviti sva djela, podsjeća glavna urednica Slova Diana Tavekelijan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doktor Živago" objavljen je tek 1988. zahvaljujući politici "glasnosti" koju je počeo provoditi tadašnji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

Roman koji je trideset godina bio na popisu zabranjenih knjiga sovjetskih vlasti, koje su u "Doktoru Živagu" vidjele "izazov upravljen ideologiji laži", kako kaže Jevgenij Pasternak, danas je dobro poznat svakom srednjoškolcu.

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara