U Saboru obilježen dan sjećanja na holokaust, Orešković: Ne smije više biti mjesta za takve zločince

U Saboru obilježen dan sjećanja na holokaust, Orešković: Ne smije više biti mjesta za takve zločince

Foto: Hina

ZAPAMTITE i ne zaboravite - poručio je premijer Tihomir Orešković iz Hrvatskog sabora koji je obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta te istaknuo da je to dan sjećanja na neizmjernu ljudsku patnju, prvenstveno židovskog naroda.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, sjećanje je na neizmjernu ljudsku patnju, prvenstveno židovskog naroda, ali i svih koji nisu pripadali totalitarnom arijevskom načinu razmišljanja, rekao je premijer.

Taj Dan obilježava se 27. siječnja, na dan kad je sovjetska Crvena armija oslobodila zatočenike najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

"U logorima nisu ubijani ljudi, nego brojevi, zato što su ljudi iz mržnje bili svedeni na brojeve", podsjetio je Orešković.

Pozvao je da se, uvijek, kad se sjetimo holokausta, zapitamo kako je uopće bilo moguće da netko smisli takav patološki način mišljenja i djelovanja.

"Lako je danas reći, ne ponovilo se, treba napraviti sve da se nešto takvo ne može ponoviti", kaže premijer i kao neke od instrumenata za sprječavanje povratka takvog načina razmišljanja i djelovanja naveo je demokraciju, ljudska prava, međusobno praštanje, dijalog i toleranciju.

Orešković upozorava da i danas postoje skupine koje prakticiraju takav način razmišljanja i djelovanja, te da se svijet mora ujedniti protiv svih koji na bilo koji način "osporavajući holokaust, otvaraju vrata novim holokaustima".

"Hrvatska mora biti dio tog svijeta i sudjelovati u toj borbi, ne samo zbog lošeg povijesnog iskustva i zločina koje su počinili pojedini pripadnici hrvatskog naroda, već zbog naše budućnosti u kojoj više nikada ne smije biti mjesta za takve zločine i zločince", poručio je premijer.

Reiner: Ustaše su ubijale Židove, ali i Hrvate

“Tko se ne prisjeća svoje prošlosti osuđen je na to da ju ponavlja", istaknuo je predsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

Reiner ističe da su ustaše, iako je hrvatski narod, najvećim dijelom bio protiv ustaškog režima, ubijale Židove, ali i Srbe, Rome, pa i mnoge Hrvate, a i Hrvate protivnike ustaškog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora podsjeća na neizbrisiv trag koji su Židovi ostavili u Hrvatskoj.

“Hrvatska danas ne bi bila ono što jest da nije bilo njezinih židovskih građana koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom”, rekao je Rainer, spominjući da je jedan od osnivača Radio Zagreba bio židovski advokat i novinar Ivo Stern,da je zgradu Hrvatskog državnog arhiva projektirao Židov Rudolf Lubinsky ...

Podsjetio je da su nacistički i fašistički režimi opustošili Europu materijalno, ali i u duhovnom i intelektualnom pogledu, da su ti režimi bili su neoprostivi udar na europski identitet i poraz čovječanstva. No, dodao je, želja za slobodom jača je od totalitarnih režima, što pokazuju propast nacifašizma kao i komunizma.

“Ali da se više nikada nesreće totalitarnih i rasističkih ideologija ne bi ponovile, da bi Europa rasla i razvijala se u miru, u slobodi, moramo uvijek u živom sjećanju držati strahote holokausta, a prema svim žrtvama nacizma i fašizma – ne samo Židovima, već i Romima, Srbima, Hrvatima i ostalima – izražavati duboko poštovanje i suosjećanje”, poručio je Reiner.

Moralna je obveza svakog pojedinca, naglasio je, da stane u obranu tolerancije i prava na različitost, a protiv svakog totalitarizma, protiv rasističke, političke, vjerske i spolne isključivosti.

Isto tako, istaknuo je, moralna je obveza hrvatske države da se oduži hrvatskim Židovima ubrzanjem povrata oduzete imovine te da im pomogne u izgradnji sinagoga gdje smatraju da postoji potreba.

“Današnjim prisjećanjem na strahote holokausta ali i na sve dobro, sve lijepo i hvalevrijedno što su Židovi podarili čovječanstvu i posebice Hrvatskoj želio sam im izraziti poštovanje i zahvalnost u želji da nastavimo u miru, slobodi i uzajamnom razumijevanju zajedno obogaćivati društvo u kojem živimo i u kojem naša djeca i unuci odrastaju”, poručio je Reiner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara