U SAD sve više opravdanih ubojstava

U SAD sve više opravdanih ubojstava

NAJNOVIJE statistike FBI ukazuju kako je u SAD porastao broj opravdanih ubojstava koje su počinili pripadnici policijskih službi i građani.

Tako su prošle godine pripadnici različitih policijskih agencija tijekom službe ubili 391 osoba, što je najveći broj od 1994. godine, dok su privatni građani ubili 254 osobe, a što je najveći broj od 1997. godine.

Prema FBI-jevim statistikama opravdanim ubojstvom od strane privatne osobe se smatra ono prilikom kojeg je žrtva bila u pokušaju kaznenog djela, kao što su provala u stan ili pljačka, a koje takvim, nakon što je provedena preliminarna istraga, proglasio policijski organ nadležan za kaznene prijave. Slični kriteriji važe i za ubojstva koja su počinili policajci prilikom vršenja dužnosti.

Kriminolozi, pravnici i drugi stručnjaci smatraju kako je porast broja takvih ubojstava - za koje se kazneno ne odgovara jer su počinjena u samoobrani - može tumačiti sve agresivnijom taktikom policijskih agencija koje su posljednjih godina opremljene novim i smrtonosnijim modelima oružja i streljiva. James Alan Fox, profesor kaznenog prava na Sjeveroistočnom sveučilištu, tvrdi kako je to reakcija na sve bolje i smrtonosnije oružje u rukama uličnih bandi, zbog čega su se mnogi policajci žalili da su im životi u opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alfred Blumstein, kriminolog sa Sveučilišta Carnegie Mellon, pak, porast ubojstava koje su u samoobrani počinili privatni građani tumači sve većim snaženjem pokreta za pravo na oružje, čijim su lobiranjem mnoge države svojim građanima omogućile držanje oružja. To je mnoge obične građane ne samo ohrabrio da nabave nego i da koriste oružje kada se osjećaju ugroženi, drži Blumstein.

Wayne La Pierre, izvršni dopredsjednik NRA, vodeće organizacije za pravo na nošenje oružja, tvrdi da su odgovarajući zakoni već ranije postojali, te da su glavni poticaj za nabavke oružja i odlaske u streljane bili napadi 11. rujna 2001. godine i uragan Katrina. Mnogi građani su tada shvatili da će se morati braniti od terorista, ali i od pljačkaša i silovatelja u slučaju kolapsa javnih službi uslijed prirodne katastrofe, drži La Pierre.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara