U SAD više nema smrtne kazne za silovanje djece

SILOVATELJI djece u SAD se više ne moraju bojati za svoj život, barem kada su u pitanju državne vlasti, i to zahvaljujući današnjoj presudi Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je, naime, današnjom presudom poništio proglasio zakon države Louisiane koji predviđa primjenu smrtne kazne za silovanje djeteta. 5 od 9 sudaca su se složili sa stavom da takav zakon nije u skladu s odredbama američkog Ustava koji priječi korištenje "okrutnih i neobičnih kazni".

Za ukidanje zakona je - kao što se očekivalo – svoj glas dalo četvoro liberalnih sudaca – John Paul Stevens, David Souter, Ruth Bader Ginsberg i Stephen Breyer. Protiv je bilo četvoro konzervativaca – Antonin Scalia, Clarence Thomas, Samuel Alito i predsjednik suda John Roberts. Liberalima je, kao i u mnogo slučajeva dosada, prevagu donio umjereni sudac Anthony Kennedy, koji je i napisao obrazloženje prema kojemu "kazna pogubljenja nije razmjerna zločinu silovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD se, inače, smrtna kazna 44 godine nije primijenila u slučajevima kaznenih djela gdje nije bilo smrtnih posljedica za žrtvu.

Vrhovni sud je, inače, nedavno nakon kraćeg moratorija ponovno omogućio primjenu smrtnih kazni presudivši kako najpopularnija metoda pogubljenja – smrtonosne injekcije – ne predstavlja "okrutnu i neobičnu kaznu", odbacivši tužbu koja je tvrdila kako osuđenici prilikom uspavljivanja trpe neopisive i neizdržljive bolove.

Američka javnost, pak, s posebnim nestrpljenjem čeka novu presudu Vrhovnog suda koja bi trebala dati jasnije tumačenje kontroverznog Drugog amandmana na američki Ustav, odnosno imaju li američki građani pravo držati oružje – na čemu inzistiraju konzervativci – ili je to u isključivoj domeni države – na čemu inzistiraju liberali. Presuda bi se trebala donijeti ovih dana prije nego što se Vrhovni sud povuče na godišnji odmor.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara