U Sarajevu održan prvi krug pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU

U SKLOPU prvog kruga pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije u četvrtak je održan prvi sastanak tima za nadziranje procesa reformi u BiH i provedbe ranije preuzetih obveza Bosne i Hercegovine a u tom monitoring timu su predstavnici jedne i druge strane u pregovorima.

Voditelj pregovaračkog tima Europske unije Reinhard Priebe je po završetku sastanka upozorio na obveze bez čijeg ispunjenja Bosna i Hercegovina neće moći potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priebe je posebice naglasio da BiH nije u cijelosti ispunila obvezu potpune suradnje s Haškim tribunalom. Kritizirao je i sporost reforme javnog Radio-televizijskog sustava u BiH rekavši da je Europska unija već izgubila povjerenje u očekivanju reforme javnog RTV sustava.

Priebe je također upozorio da bez reforme policije u BiH neće biti moguće zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. On se zauzeo i za donošenje novog Ustava BiH koji će biti prilagođen europskim standardima. Ustavne reforme bi, po njegovim riječima, trebale donijeti učinkovitiju državnu vladu, jasno razgraničenje nadležnosti države i dvaju entiteta, te smanjenje troškova državne administracije i zaštitu ljudskih prava.

Proces ustavnih reformi potreban je za unapređenje procesa pridruživanja BiH EU ali, kako je rekao Priebe, ustavne promjene nisu uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara