U Sarajevu uhićen političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić

U Sarajevu uhićen političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić

Foto: Hina

BOSANSKOHERCEGOVAČKI političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić koji je u ponedjeljak uhićen u Sarajevu pod istragom je zbog ometanja pravosuđa a njegovo privođenje uslijedilo je nakon što je ranije pod istim optužbama uhićen Bakir Dautbašić, kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nakon uhićenja Radončića po nalogu Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pretražili su i sjedište tvrtke "Avaz" čiji je on stvarni vlasnik i koja je izdavač "Dnevnog avaza", najtiražnijeg lista u BiH.

Iz sjedišta "Avaza" odnesen je bar jedno računalo i dokumentacija. Potvrđeno je samo kako je uhićenje i pretraga dio akcije pod kodnim nazivom "Lutka 2". Riječ je o dugogodišnjoj istrazi povezanoj s organiziranim kriminalom.

Radončić je priveden na ispitivanje u sjedište SIPA-e a nakon toga treba biti predan Tužiteljstvi BiH no cijeli slučaj odmah je odjeknuo kao bomba u bosanskohercegovačkoj javosti iako je "Dnevni avaz" u opširnom tekstu objavljenom u izdanju od ponedjeljka najavio kako bi se baš takvo što moglo dogoditi slijedom ranijih uhićenja dvoje članova Radončićeve stranke.

Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman su članovi Saveza za bolju budućnost (SBB) čiji je Radončić predsjednik. Oboje su pritvoreni na mjesec dana nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih skupina na Balkanu.
Keljmendi je svoje kriminalne operacije godinama vodio iz BiH odakle je pobjegao pred uhićenjem a uhićen je na Kosovu i tamo je protiv njega podignuta optužnica na temelju dokaza prikupljenih u BiH.
Keljmendija se tereti da je bio vođa organizirane kriminalne skupine umiješane u trgovinu drogom, iznude i najmanje jedno ubojstvo a Radončić je u optužnici spomenut kao član te kriminalne skupine koji je navodno "naručio" ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, sarajevskog kriminalca likvidiranog 2007.
Sarić, koja je bila Delalićeva partnerica, je Tužiteljstvu BiH prijavila kako su Dautbašić i Šahman "u šefovo ime" od nje tražili da u svjedočenju pred sudom u Prištini zaštiti Radončića ali i Keljmendija. Obećali su joj kako će u tom slučaju biti nagrađena a ukoliko ne pristane na njihove zahtjeve zaprijetili su joj smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga protiv Dautbašića i Šahman dovela je do Radončića a u lokalne medije u BiH odmah nakon njegova privođenja počeli su "curiti" prijepisi presretnutih telefonskih razgovora koji potvrđuju zamršenu političko-kriminalnu kombinatoriku čiji je cilj bio metodom pritisaka i ucjena ishoditi različite ustupke Radončiću i SBB-u i to od Stranke demokratske akcije (SDA) i nezina predsjednika Bakira Izetbegovića.

Radončić je u tim razgovorima u sve umiješao i voditelja misije OESS-a u BiH američkog diplomata Johnathana Moorea navodeći kako je i od njega tražio da utječe kako bi se istraga o vezi s Keljmendijem zaustavila.

SBB i SDA u koaliciji su od sredine 2015. i to na razini Federacije BiH a plan da se ona proširi i na Vijeće ministara zaustavljen je uhićenjem Dautbašića kojega je Radončić predložio za ministra u Vijeću ministara BiH.

Uz to što je na čelu političke stranke koja je članica vladajuće koalicije na entitetskoj i državnoj razini Radončić je i zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH no u ovom slučaju nema pravo na imunitet jer se radi o kaznenom djelu koje nema nikakve veze s njegovim radom u parlamentu.
Tijekom političke karijere obnašao je i dužnost ministra sigurnosti BiH s koje je smijenjen 2014.
Na Radončićevo privođenje reagirao je njegov SBB a dopredsjednik stranke Mirsad Đonlagić izjavio je kako je riječ o "besprizornoj političkoj montaži" dodajući kao iza svega stoji "kriminalni milje u Sudu BiH".

"SBB je potpuno uvjeren da je Radončić apsolutno nevin te da je riječ o političkoj montaži. Indikativno je da u vrijeme kada svjedočimo stabilizaciji prilika u BiH kada je nova koalicija počela s radom na sceni imamo brutalno zloporabu pravosudnog sustava", kazao je Đonlagić.
Glavni urednk "Dnevnog avaza" Faruk Vele ustvrdio je kako su istražitelji SIPA-e upali u redakciju s dugim cijevima što je ocijenio pritiskom na medije no iz SIPA-e su to zanijekali ističući kako su pretražene samo prostorije u "Avazovu" neboderu koje koristi Radončić i u kojima je i sjedište SBB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara