U Sisku otvorena Knjiga žalosti u povodu smrti generala Bobetka

U POVODU smrti generala Janka Bobetka u Gradskoj vijećnici u njegovu zavičajnom Sisku danas je otvorena Knjiga žalosti u koju su se prvi upisali čelnici Gradskog vijeća i Poglavarstva, Skupštine i Poglavarstva Sisačkomoslavačke županije te čelnici gradskih i županijskih političkih stranaka.

Sisak je ostao bez jednog od svojih najvećih velikana u više od dvije tisuća godina dugoj povijesti, napisao je u Knjigu žalosti sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.

Podsjetio je da je general bio pripadnik Prvoga sisačkog partizanskog odreda osnovana 1941. u šumi Brezovici kod Siska, koja je bila prva antifašistička postrojba u tada porobljenoj Europi. Odao je priznanje generalu Bobetku za njegovo hrabro i dostojanstveno hrvatsko državotvorno određenje u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. kad je smijenjen s vojnih i političkih dužnosti i sve do demokratskih promjena bio u političkoj nemilosti tadašnjega komunističkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da je general Bobetko bio organizator obrane Siska u Domovinskom ratu te da je mnogo pridonio komunalnom i gospodarskom razvoju sisačkog kraja, posebno nerazvijenih područja u sisačkoj donjoj i gornjoj Posavini.

Saborski zastupnik iz Siska Željko Krapljan, koji je u Domovinskom ratu bio zapovjednik 17. domobranske pukovnije u Sunji, napisao je: "Bilo je časno biti vašim vojnikom i izvršavati vaše zapovijedi."

Županijska Koordinacija udruga Domovinskog rata ocijenila je na konferenciji za novinstvo da su Sisak i Hrvatska ostali bez svojeg velikana, velikog vojskovođe i čovjeka čije je životno djelo, borba za hrvatsku ideju i državnost snažno obilježila 20. stoljeće, posebno razdoblje stvaranja samostalne hrvatske države i Domovinskog rata protiv velikosrpskog agresora.

Hrvatski će narod generala Janka Bobetka uvijek pamtiti kao pobjednika i osloboditelja, kao jednostavna, skromna i časna čovjeka, rekao je predsjednik Koordinacije Mario Marot.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara