U SJENI RATA I IRAČKI KRŠĆANI SLAVILI BOŽIĆ

Pripadnici manjinske kršćanske zajednice u Iraku nazočili su polnoćkama u crkvama širom zemlje, pjevali božićne pjesme slaveći rođenje svog spasitelja i molili za mir.

No, u božićnoj poruci predsjednika Saddama Husseina Iračanima upozorava se na sve glasnije ratne bubnjeve pa je i raspoloženje bilo turobnije.

Saddam u poruci upozorava da je ovo blagdansko vrijeme obilježeno posebnim uvijetima ´što ih stvoriše sile zla i tame kako bi širile kaos i stanje nestabilnosti i napetosti´ u mnogim dijelovima svijeta.

Kako bi se postigao cilj upravljanja bogatstvima raznih zemalja, ´snage zla´ pribjegavaju ´brojnim načinima i sredstvima poput laži, prijevara, obmana i lažnih optužbi, a na kraju prijetnjama i vojnoj agresiji´, stoji u poruci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Upravo u tom kontekstu se pokreće američko-cionistički pohod protiv Iraka, dok ton prijeteće vojne agresije prema našem miroljubivom narodu postaje sve glasniji´, dodaje se u poruci.

Od 23 milijuna stanovnika u Iraku oko 1,5 milijuna su kršćani, a ostali su muslimani. U šarolikom mozaiku kršćanskih sekti nalaze se rimokatolici, kopti, grkopravoslavci, maroniti, kaldejci, melkiti i drugi.

Među najpoznatijim iračkim kršćanima je zamjenik premijera Tariq Aziz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara