U Sjevernoj Irskoj Hrvat zbog rasnog zlostavljanja dobio 437 tisuća kuna

U Sjevernoj Irskoj Hrvat zbog rasnog zlostavljanja dobio 437 tisuća kuna

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

SUD za radno pravo je u Sjevernoj Irskoj dosudio da je Hrvat Nenad Zubin na radnom mjestu rasno zlostavljan te mu tvrtka mora platiti odštetu od 437 tisuća kuna.

Zubin u Sjevernoj Irskoj živi već više od 20 godina. Radio je u tvornici Brett Martin, koja proizvodi ploče od polikarbonata u Mallusku. Otkaz je dobio 2007. godine zbog nedoličnog ponašanja, no odmah je podigao tužbu protiv tvrtke zbog rasne diskriminacije, piše BBC. 

Otkaz dobio zbog spavanja u noćnoj smjeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubin je dobio otkaz zato što ga je šef Matt McMurtry pronašao kako u noćnoj smjeni spava pokraj svoga stroja. Nakon što je tog 30. listopada 2007. godine dobio otkaz zbog spavanja na poslu, Zuban je tvrdio da je žrtva osvete njegova šefa.

Svjedoci na sudu su potvrdili kako je McMurtry Zubanu govorio ponižavajuće komentare na temelju njegove nacionalnosti. "Srbi su imali pravo silovati vaše žene i djecu" te "Gledaj onog Hrvata, ostavio je svoju ženu i 18 djece te je ovamo došao na kamionu", bili su samo neki od komentara koje je Zuban morao trpjeti. U presudi se kaže da je šokantno što nitko zbog takvih komentara nije kažnjen te se tvrtku za to smatra odgovornom.

Tvrtka razmišlja o žalbi na presudu

Sud je menadžment tvrtke optužio da su dopuštali rasno zlostavljanje te nisu oko njega ništa poduzeli. Glasnogovornik tvrtke rekao je da je sa presudom razočaran te da se s njom ne slaže. Brett Martin razmišlja o žalbi na presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara