U Sloveniji kazne za prometne prekršaje znatno veće nego u Hrvatskoj

PRIJE dva tjedna u Sloveniji je na snagu stupio novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa kojim će kršitelji prometnih propisa ubuduće plaćati znatno drastičnije kazne za svoje prekršaje.

Tako je za vožnju u naselju veću do 10 km/h od dopuštene brzine predviđena kazna od 80 eura. Za vožnju do 20 km/h iznad ograničenja kazna raste na čak 250 eura, a do 30 km/h na vrtoglavih 500 eura.

Za prekoračenja veća od 30 km/h od dopuštene brzine, slovenska policija može izreći kaznu od rekordnih 1.000 eura te zabranu upravljanja vozilom, a jednaka novčana kazna izriče se za prekoračenje veće od 50 km/h od dopuštenog, ali pri tom se prekršitelju poništava vozačku dozvola. Spomenimo također da u Sloveniji ograničenje brzine u naselju iznosi 50 km/h.

Na cestama izvan naselja brzina vožnje ograničena je na 90 km/h osim ako prometnim znakom nije drugačije određeno. Za prekoračenje do 20 km/h predviđena je kazna od 60 eura, za

prekoračenja do 30 km/h 120 eura, a za prekoračenje ograničenja brzine do 40 km/h plaća se kazna od 240 eura. Prekoračenja brzine veća od 40 km/h kažnjavat će se s 380 eura novčane kazne te zabranom vožnje.

Bolje ne voziti pijan u Sloveniji

U pogledu vožnje pod utjecajem alkohola Slovenci su uveli još rigoroznije kazne. 180 eura platit će svaki vozač koji u krvi ima do 0,5 promila alkohola i pri tome vozi opasno i nesigurno. Za one s više 0,5 promila kazna raste na 450 eura, a iznad 0,8 na 570 eura. Za 1,1 promila predviđena je kazna od 950 eura te zadržavanje vozača od 6-12 sati kao i zabrana upravljanja motornim vozilom.

Poništavanje vozačke dozvole stupa na snagu u trenutku kada se kod vozača izmjeri 1,5 promila pri čemu treba napomenuti da takav vozač također mora platiti kaznu od 950 eura. Vozačima početnicima koje policija uhvati da imaju više od 0,5 promila alkohola u krvi, odmah prestaje važiti vozačka dozvola te moraju platiti 400 eura kazne.

Vožnja pod utjecajem narkotika, psihoaktivnih lijekova i drugih psihoaktivnih tvari kažnjava se s 950 eura i zabranom vožnje, a odbijanje testiranja ili stručnog pregleda te nepoštivanje policijskih naloga kažnjava se sa zadržavanjem vozača u vremenu od 6 do 12 sati te vozačima prestaje važiti vozačka dozvola.

Sudionicima nesreće zabranjeno je uživanje alkohola, narkotika, psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari od trenutka nesreće do okončanja policijskog očevida, a kršenje ove zabrane plaća se 500 eura, jednako kao i bježanje s mjesta nesreće.

U Hrvatskoj zakon blaži, ali pripremaju se izmjene

U Hrvatskoj je pak na snazi zakon znatno blaži od onog u Sloveniji, a koji će doduše nakon usvajanja predviđenih izmjena biti puno strožiji. Prema prijedlogu novog zakona prekoračenje brzine veće od 50 km/h od brzine dozvoljene u naselju predviđena je kazna između pet i 15 tisuća kuna, tri kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole najmanje na godinu dan, dok se prema sadašnjem zakonu isti prekršaj sankcionira s tri tisuće kuna kazne i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnjim zakonom predviđeno je novčano kažnjavanje u iznosu od 500 kuna za vozača koji brzinu kretanja svoga vozila ne prilagodi osobinama i stanju ceste i drugim uvjetima. Sa 400 kuna kaznit će se vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom čini smetnje normalnom toku prometa, a ne isključi se iz prometa na prvom pogodnom mjestu.

Novčana kazna od najmanje 3.000 kuna predviđena je za vožnju u naselju brzinom koja je dvostruko veća od dopuštene, ako pri tom prelazi brzinu od 100 km /h te se vozaču određuje zabrana upravljanja vozilom na rok od tri mjeseca do godinu dana te pet negativnih bodova.

S 2.000 kažnjavat će se prekršaj vozača koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Istom se vozaču zabranjuje upravljanja vozilom u trajanju do šest mjeseci i tri negativna boda. Sa 700 kuna kažnjava se prekršaj vozača koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, a dobit će i dva negativna boda.

Kazna od 500, kuna predviđena je za prekršaj vozača koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za 10 do 30 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine i izreći će mu se jedan negativni bod. Iznosom od 300 kuna kažnjava se vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je do 10 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

"Samo" 130 km/h na autocesti

Prema važećem zakonu, na cestama izvan naselja vozač se ne smije kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, odnosno 130 km/h na autocestama, 110 km/h na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzim cestama te 90 km/h na svim ostalim cestama.

S najmanje 2.000 kuna kažnjava se prekoračenje na cesti izvan naselja na kojoj se vozač kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine te mu se izriče zabrana upravljanja vozilom u trajanju do tri mjeseca i tri negativna boda. S 500 kuna kažnjava se vozač koji se na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, a također dobiva i jedan negativan bod. S 300 kuna kažnjava se prekršaj vozača koji se na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Uskoro 0,5 promila, ali ne za početnike i profesionalce

Vlada razmatra ukidanje odredbe o nula promila za sve vozače te bi se novim zakonom svim vozačima, osim početnicima i profesionalnim vozačima, omogućila vožnja s dozvoljenom količinom od 0,5 promila. Vozači početnici i "profesionalci" koji budu uhvaćeni u prekršaju ove odredbe mogli bi biti kažnjeni kaznom u visini od tisuću do dvije tisuće kuna i zabranom vožnje do tri mjeseca. Istom kaznom kaznit će se svi ostali vozači B kategorije koji nisu početnici niti profesionalci. Trenutno kazna za vožnju iznad nula promila iznosi 500 kuna.

Mladi i profesionalni vozači s više od jednog promila alkohola u krvi kažnjavat će se kaznom od pet do 15 tisuća kuna, tri kaznena boda i jednogodišnjim oduzimanjem vozačke dozvole. Sadašnjim zakonom predviđena je kazna od 3.000 kuna, šestomjesečnim oduzimanjem vozačke dozvole i pet kaznenih bodova.

Za vožnju bez vozačke dozvole predviđena je novčana, ali i kazna zatvora u trajanju od deset do 60 dana. Spomenimo i prijedlog o uvođenju odredbe prema kojoj će se učestalim ponavljačima prometnih nesreća s tragičnim posljedicama i mogućnošću ponavljanja takvih nesreća, trajno oduzeti vozačka dozvola.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara