U Sloveniji se gradi tvornica biodizela

TVORNICU gradi slovenska tvrtka Nafta i njen austrijski partner CMB Maschinenbau iz Graza koji u osnovna sredstva za gradnju namjeravaju investirati 16,8 milijuna eura. Gradnja će početi ove godine u Lendavi na mjestu nekadašnje rafinerije nafte, a s proizvodnjom će se, kako je najavljeno, početi početkom 2008, piše Banka magazin.

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 60.000 tona tog biogoriva, bit će to jedna od najvećih tvornica biodizela u Europi. Uz 60.000 tona biljnih ulja u biodizel će se godišnje preraditi i oko 6.000 tona metanola, te tako za sedam i pol puta povećati proizvodnja biodizela u odnosu na sadašnju.

Nafta i Maschinenbau na početku namjeravaju uvoziti ulja za preradu u biodizel, ali će se u to uskoro početi uključivati i domaći poljoprivrednici. U tome se vodi i prilika za restrukturiranje domaće poljoprivrede jer bi se uljanom repicom i drugim uljaricama moglo posijati oko 60.000 hektara površina.

Proizvodnja u Lendavi omogućit će Sloveniji da ispuni zahtjeve Europske unije po kojima je trebala smanjiti ovisnost od nafte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara